RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Постійна втома заважає жити: лікарі назвали поширені причини цього стану

Відчуття постійної втоми та безсилля - стани, які не виникають безпричинно. Фахівці з Міністерства охорони здоров'я України пояснили, звідки з'являється значна втомлюваність та які є способи боротьби із нею.

"Йдеться саме про втому, яка настає навіть від помірних зусиль чи навантажень надто швидко і заважає в буденному житті. Існує навіть так званий синдром хронічної втоми, та для нього немає ефективного лікування. Спробуймо розібрати найбільш поширені причини втоми, що піддаються корекції", - розповідається на сайті відомтсва.

Фото: unsplash.com

Причини хронічної втоми

  • Нестача сну

Найбільш очевидна причина втомлюваності - неповноцінний сон день у день, а точніше ніч у ніч. Ані мозок, ані решта тіла не мають змоги відновитися, і кава чи відпочинок без сну не врятують ситуацію.

Експерти радять спати принаймні сім годин поспіль: "Якщо ваш сон здебільшого не є повноцінним і є фізична змога щось змінити на краще завдяки гігієні сну та медикаментозній допомозі, то звісно почати подолання втомлюваності слід із цього".

  • Низький рівень гемоглобіну чи феритину

Гемоглобін – це переносник кисню та оксиду вуглецю в крові. Феритин – це білок, що запасає залізо в нашому організмі. Втомлюваність є одним із проявів залізодефіцитної анемії чи виснаження запасів заліза. Сімейний лікар за потреби призначить вам відповідні аналізи, розпитає про харчування і спосіб життя.

Читайте також: Не можна ігнорувати: експерти назвали 5 ознак прихованої депресії.

  • Нестача вітаміну D

Вітамін D впливає на обміну кальцію та низку інших процесів у нашому організмі. Його недостатній рівень може бути наслідком раціону, способу життя, хронічних захворювань чи просто зимового періоду, а втомлюваність є одним із симптомів нестачі вітаміну D.

Спеціалісти радять приймати профілактичну дозу вітаміну D з кінця осені по квітень людям поза групами ризику. Ті, хто ризикує цілий рік, – немовлята на суто грудному вигодовуванні, люди старшого віку, люди з хворобами печінки, нирок чи кишківника – потребують більшої, визначеної саме для них, дози.

Фото: unsplash.com

  • Постковідний синдром

Це тривалий період після формального видужання від ковіду, коли людина відчуває слабкість, тривожність, погано спить, може погано сприймати запахи та смаки, губитися думками чи відчуває біль в тілі.

Поки немає гарантованого і простого способу подолання постковідного синдрому – потрібен час на поступове відновлення, збільшення фізичних та розумових навантажень на тлі доброго відпочинку і повноцінного харчування.

  • Недостатність щитоподібної залози

Брак сил, а також дратівливість, поганий сон, сухі шкіра та волосся, набір маси тіла при звичному раціоні й активності – можливі прояви гіпотиреозу, тобто недостатнього утворення тиреоїдних гормонів.

"Пити йод не треба. Натомість сімейний лікар певно що зауважить інші прояви гіпотиреозу, окрім втомлюваності, і направить на аналізи. Якщо справді є проблеми з роботою щитоподібної залози, ви отримаєте направлення до ендокринолога та лікування", - пояснюють фахівці.

Читайте на тему: Втома не минає, тіло болить: лікар розповіла про загадкову хворобу.

  • Легенева гіпертензія та розвиток серцевої недостатності

У разі легеневої гіпертензії (високого тиску в судинах легенів) загальний тиск може бути й в нормі. Але правий шлуночок серця при цьому надмірно навантажується. Цей стан також може давати відчуття постійної втоми.

У легеневої гіпертензії є й інші прояви, як-от важкість в правому міжребер’ї, кашель, задишка, випинання живота. Часто високий тиск в легенях супроводжує чи хронічне обструктивне захворювання легенів, чи нічне апное (зупинку дихання уві сні).

Визначити причину втоми саме у вас і добрати шлях терапії може сімейний або профільний лікар.

Фото: unsplash.comФото: unsplash.com

  • Депресивний розлад

Депресивний розлад також може бути причиною втомлюваності. Емоційна, фізична чи когнітивна втома є одним із діагностичних критеріїв великого депресивного епізоду. "Хороший сімейний лікар може запідозрити й діагностувати депресивний розлад. Для цього потрібні щонайменше уважність до пацієнта та опитувальник Бека – набір питань, за якими діагностують депресивний та тривожний розлади", - йдеться в джерелі.

"Нагадуємо, що почати пошук причини втомлюваності варто з візиту до сімейного лікаря, - наголошують експерти. - Не призначайте самі собі аналізи та ліки – все починається з консультації з лікарем чи лікаркою".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я