RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Не лише проблеми з вагою: дієтолог назвала початкові ознаки преддіабету

Інсулінорезистентність – стан організму, при якому його тканини втрачають чутливість до інсуліну. Цей синдром є основою розвитку цукрового діабету II типу, тому його ще називають преддіабет. Основна ознака інсулінорезистентності - наявність ожиріння, при якому надлишок жирової тканини відкладається переважно в ділянці живота. Однак є ще низка проявів, які можуть свідчити про наявність цього синдрому. Дієтолог Світлана Фус назвала симптоми, на які слід звернути увагу.

"Цей стан буває прихований. Багатьох проявів можна не помітити в щоденних клопотах. Нерідко люди недооцінюють змін у своєму стані або ігнорують набір зайвої ваги, особливо в ділянці живота. Але інсулінорезистентність - це не лише проблеми з вагою", - пояснила дієтолог в Instagram.

Фото: instagram.com/dietolog.fus

Початкові ознаки інсулінорезистентності:

  • порушення пам'яті, головні болі, відчуття втоми;
  • запаморочення і слабкість у разі відсутності їжі понад 2-3 години;
  • тяга до певних продуктів (наприклад, до солодкого);
  • злість і агресія, якщо довго не вживати вуглеводів;
  • часті переїдання;
  • сонливість після приймання їжі;
  • спроби нормалізувати вагу безуспішні, вага знижується.

Читайте також: Дієтолог розповіла, коли обов'язково потрібно змінювати спосіб життя та харчування.

Окрім того, за словами Світлани Фус, дуже часто інсулінорезистентність йде пліч-о-пліч з іншими наслідками порушень обміну речовин – синдромом полікістозних яєчників, захворюваннями щитовидної залози. У чоловіків може знижуватись рівень тестостерону.

Все це ускладнює точність встановлення проблеми зі здоров'ям. Небезпечно, що інсулінорезистентність може прогресувати, ще більше впливаючи на збільшення жирової тканини.

Важливу роль розвитку такого стану грає:

  1. Високий індекс маси тіла.
  2. Надмірна вага в області живота. Об'єм талії в нормі має бути не більше 94 см (у чоловіків) або 80 см (у жінок). У здорових чоловіків співвідношення окружності талії до стегон не має перевищувати коефіцієнт 1.0, у жінок – 0.8. Тому вимірювання обхвату талії – найпростіший метод визначення ступеня ожиріння.
  3. Малорухливий спосіб життя. Відсутність фізичних навантажень посилює реакцію м'язової тканини на інсулін.
  4. Спадковість.

Фото: pixabay.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я