RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Як уникнути цукрового діабету на фоні ожиріння: ендокринолог дала важливу пораду

Ожиріння - це фактор ризику цукрового діабету. На розвиток цього захворювання впливають різні механізми, але головний із них - інсулінорезистентність. Це порушення чутливості тканин до дії інсуліну. Ендокринолог Юлія Кривов'яз розповіла, як і коли вона розвивається та як знизити інсулінорезистентність.

Фото: instagram.com/doctor_kryvoviaz

Як розвивається інсулінорезистентність?

"Інсулін діє на органи і тканини, зв'язуючись зі структурою на поверхні клітин, яка називається рецептором до інсуліну. Зміни, що приводять до інсулінорезистентності, розвиваються на наступних рівнях: порушення на рівні рецептора та порушення на рівні транспортера глюкози", - розповіла лікар в Instagram.

  • Це призводить до компенсаторного збільшення вироблення інсуліну: організм намагається подолати цей бар'єр нечутливості шляхом вироблення більшої кількості гормону. В результаті підвищується концентрація інсуліну в крові, яка і лякає багатьох.
  • На фоні підвищеного виділення інсуліну, можливе періодичне зниження рівня глюкози в крові із проявами голоду, втоми через декілька годин після їжі. Це змушує людину їсти знову, внаслідок чого прогресує збільшення ваги тіла.

Коли розвивається інсулінорезистентність?

Інсулінорезистентність частіше розвивається при вісцеральному ожирінні. Це вид ожиріння, при якому жирова тканина накопичується переважно в області живота. Про наявність цього типу судять по окружності талії. Збільшення розмірів клітин жирової тканини при даному ожирінні призводить до зміни будови інсулінового рецептора та порушення його зв'язку з інсуліном. Саме тому ожиріння тісно пов'язано з інсулінорезистентністю.

Фото: pixabay.com

У чому ризики інсулінорезистентності?

Резистентність дії інсуліну на м'язову, жирову тканину і клітини печінки – ключовий момент у розвитку преддіабету та цукрового діабету 2 типу.

Як знизити інсулінорезистентність?

1. Корегування харчування. Мінімізуйте споживання швидких вуглеводів, їжте більше клітковини, вибирайте правильні білки та жири. Стежте за калоражем, дотримуйтесь режиму харчування.

2. Фізичні навантаження. Вибирайте посильні види фізичної активності: домашню зарядку, прогулянки на свіжому повітрі, плавання, катання на велосипеді тощо. Фізична активність покращує чутливість тканин до дії інсуліну!

3. Якщо є надмірна вага/ожиріння, то почніть працювати над її нормалізацією. Саме зниження ваги дасть змогу знизити рівень інсуліну!

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я