RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Не можна ігнорувати: експерти назвали 5 ознак прихованої депресії

Депресія не завжди проявляється як стереотипний "сумний настрій". Це серйозний стан, який буває складно розпізнати, поки він не почне суттєво знижувати якість життя людини. Експерти Центру психології та розвитку "Київський дворик" розповіли, якими бувають симптоми прихованої депресії.

"Небезпека прихованої депресії в тому, що людина залишається функціональною, продовжує підтримувати соціальні зв'язки та планувати своє життя, ніяк не демонструючи оточенню, що всередині щось зламалося", - йдеться у публікації.

Фото: Getty Images

Серед проявів, на які слід звернути увагу:

1. Негативні думки, спрямовані на себе. Депресія знижує самооцінку людини, вона часто себе принижує, жорстоко про себе жартує, може виявляти аутоагресію, ризиковану поведінку, завдавати самоушкодження.

2. Ангедонія – відсутність задоволення. Улюблені заняття та хобі, які подобалися людині раніше, перестають викликати інтерес.

3. Самоізоляція. Людина може вичавлювати з себе посмішку, відповідати неправду на запитання, чи все добре. Щоб не турбувати інших, вона уникає контактів та зустрічей, вигадує всілякі відмовки для друзів та близьких.

Читайте також: Як розпізнати нервовий зрив: психолог назвала 8 частих проявів.

4. Зловживання алкоголем чи іншими речовинами. Людині важко відчути приємні емоції без речовин, які викликають ейфорію, а тривогу та негативні думки вона намагається заглушити алкоголем.

5. Фізичний біль. Депресія має і фізіологічні прояви у вигляді постійної втоми, погіршення сну та апетиту, загострення хронічних хвороб. Біль може з'явитися у спині, голові, ШКТ. Медичні обстеження часто не показують жодних істотних проблем, хоча здоров'я турбує регулярно.

Фахівці закликають не ігнорувати тяжкий моральний стан, звертатися по допомогу. Діагностикою депресії та призначенням лікування при цьому може займатися лише психіатр.

Раніше травматерапевт пояснила, у чому різниця між ПТСР та депресією.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я