RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Які фрази не варто говорити людині, яка переживає горе

Під час війни в Україні дедалі більше людей переживає горе від втрати близьких. Вони потребують підтримки та допомоги, але далеко не всі загальноприйняті фрази в таких ситуаціях бувають доречними. Психологиня Тетяна Сіренко у проекті "Жити далі" розповіла, що не потрібно говорити горюючій людині, чим замінити банальні фрази.

"Точно ніколи не треба говорити "Я тебе розумію", якщо ви не маєте подібного досвіду, який пережила людина. Тому що це звучить, як знецінення, - каже фахівчиня. - Не можна нав'язувати людині якихось реакцій. Не варто говорити "Поплач" або "Не плач", "Тримайся" або "Розслабся, вже не потрібно триматися"".

Фото: pixabay.com

Читайте також: Не лише поганий настрій: як розпізнати депресію і коли звертатися по допомогу.

Якщо людина перебуває у стані шоку, психологиня радить не говорити їй, щоб вона взяла себе в руки. Також не потрібно стримувати її природні реакції.

"Якщо в людини тремор, не потрібно її зупиняти. Навпаки, потрібно створити простір, щоб людина могла цю реакцію допрожити", - каже Тетяна Сіренко.

Як допомогти людині, яка переживає горе

Одразу після трагічних новин людина потребує особливої підтримки, оскільки її зв'язок з реальністю може загубитися через сильні емоції.

"У цей момент людина потребує, щоб подбали про її базову безпеку. У стані шоку людина може бути не дуже критичною, недостатньо усвідомлювати загрози, не орієнтуватися в просторі, - каже психологиня. - Потрібно повертати її в момент "тут і зараз" , говорити якісь базові питання: "Що ти перед собою бачиш? Що чуєш?""

Пізніше, коли перший шок минеться, експертка радить запропонувати людині свою допомогу та дозволити самостійно вибрати, чим саме ви можете бути для неї корисним.

"Будьте поряд з людиною, кажіть: "Я поряд", "Ти не один (одна)", "Я можу тобі допомогти, якщо тобі це потрібно". Запитуйте, чим ви можете бути корисні: "Що я можу для тебе зробити?" Якщо людина сама вирішуватиме, як їй допомогти, це включатиме її здатність мислити, і це допомагатиме", - пояснює Тетяна Сіренко.

Дізнайтеся, як допомогти собі при ПТСР: психологічні поради будуть корисними під час війни.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я