RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Алкоголь не знімає стрес: експерт розповів, як заспокоїтися свідкам ракетних ударів

26 січня Росія здійснила черговий масований ракетний удар по Україні: "прильоти" підтвердили у Києві, Вінницькій та Одеській областях. Свідками ракетного терору РФ стає все більше українців, і впоратися зі своїми емоціями після таких випробувань буває дуже важко.

Міністерство охорони здоров'я України опублікувало на своєму сайті рекомендації міжнародного експерта по роботі з травмою Алекса Гершанова з Ізраїлю. Фахівець розповів, що робити, якщо ви стали свідком терористичної атаки.

Фото: Getty Images

Пам'ятайте про безпечну поведінку

Не варто бігти у бік вибуху чи стрілянини, якщо ви не медик, рятувальник чи фахівець із першої допомоги. Експерт попередив про загрозу повторних атак на одному місці. Також сторонні люди можуть заважати роботі рятувальників.

Зверніться за медичною допомогою

"У більшості випадків через високий рівень гормонів стресу людина не відчуває болю і, наприклад, може ходити добу з переломом, - розповів Гершанов. - Якщо у вас чи когось із оточуючих людей є поранення, сильний шум у голові, гострий біль без видимих ушкоджень або травм, або пошкодження, які не супроводжуються болем - негайно зверніться за медичною допомогою".

Читайте також: Як допомогти собі під час ПТСР: психологічні поради під час війни.

Слідкуйте за емоційними реакціями

У свідків атаки можуть виникати різні реакції: плач, крик, сльози, застигання емоцій, підвищена емоційність і дратівливість, порушення сну, апетиту та інших фізіологічних функцій. Експерт каже, що це нормально, але якщо протягом 3-4 тижнів емоції переживаються так само сильно, потрібно звернутися до фахівця.

Спілкуйтесь з близькими

Гершанов нагадав, що розмови з близькими людьми допоможуть упоратися зі стресом усій родині. "Ваші близькі теж відчувають стресові реакції. Відновлюючи повну картину події, вони знижують рівень тривоги. Тому, розповідаючи про подію, намагайтеся зосередитися на фактах", - каже він.

Читайте також: Психологи порадили, як підтримати дитину у складних обставинах війни.

Не ізолюйтеся

"Якнайшвидше поверніться до повсякденних справ, якщо ви не постраждали фізично, - рекомендує фахівець. - Продовжуйте ті ж дії та маршрути, які були у вас до теракту. Збереження безперервності життя - запорука якнайшвидшого відновлення. Згадайте, що вам завжди допомагало відновлювати сили - що ви робили, щоб "підзарядити свою батарейку". Це може бути будь-що, що надає вам сил, впевненості, розслаблення".

Не зловживайте алкоголем

"Пам'ятайте! Алкоголь не знімає гострого стресу, адже на тлі гормонального сплеску він не виконує функції розслаблення", - попередив експерт.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я