RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Техніки самодопомоги при стресі, яким варто приділяти кілька хвилин щодня

Постійний стрес шкідливий як для психологічного стану, так і для фізичного здоров'я. На його фоні може боліти голова, коливатися вага, погіршуватися імунітет, і це далеко не повний список. Міністерство охорони здоров'я України перерахувало ефективні техніки боротьби зі стресом, які кожен може освоїти та застосовувати щодня.

Фото: pexels.com

Техніка 1. Заземлення

Популярна практика для боротьби з тривогою та панічними атаками, яка допоможе переключитися з емоцій на дії. Під час стресу слід сфокусуватися на тому, що вас оточує:

  • Назвіть 5 предметів, які бачите, чуєте, можете доторкнутися, скуштувати чи понюхати.
  • Опишіть, що відбувається довкола вас: де ви знаходитеся, що робите, хто поруч із вами.
  • Потренуйтеся заземлятися в спокійних ситуаціях, і потім вам буде неважко згадати і використовувати цю техніку.

Читайте також: Як підтримати дитину у складних обставинах війни.

Техніка 2. Знімаємося з "гачка"

Тяжкі думки і почуття можуть спіймати нас на "гачок", і нам буває непросто їх контролювати. Щоб навчитися робити це, потрібно усвідомити свої думки і почуття. Коли вам погано, подумки назвіть це почуття: "У мене з'явилася погана думка", "Я відчуваю гнів", "Я переживаю минуле", "Мені страшно за майбутнє". Після цього зверніть увагу на сьогодення та спробуйте техніку заземлення.

Читайте також: Як допомогти собі при ПТСР: психологічні поради під час війни.

Фото: pexels.com

3. Простір для важких думок

Важливо навчитися приймати важкі думки та почуття, але змінити ставлення до них. Психологи радять уявляти їх як погану погоду, а до себе – як небо, яке постійно змінюється.

"Дозвольте почуттям чи думкам приходити, як погоді. Дихайте і уявляйте собі, як повітря проникає у ваш біль, обволікає його, створює для нього простір, - йдеться у публікації. - Замість того, щоб боротися з думкою чи почуттям, дозвольте їм просто бути, проходити крізь вас як погода, яка змінюється на небі. Якщо ви не будете боротися з "погодою", у вас залишиться більше часу та енергії, щоб повернутися в навколишній світ та важливі для вас справи".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я