RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Кошмарить імунну систему: лікар пояснила, як "гормон стресу" кортизол впливає на організм

Під час війни в Україні мільйони людей живуть у стані хронічного стресу, який підточує їхнє здоров'я. Інфекціоністка Наталія Ахмадєєва розповіла, як це відбувається і чи можна знизити шкоду від надлишку кортизолу, відомого у народі як "гормон стресу".

"Кортизол - гормон, а значить він дуже активна речовина, мікродози якої колосальним чином змінюють погоду в нашому макроорганізмі", - пише лікарка в Instagram.

Фото: Getty Images

Принцип дії кортизолу спеціалістка пояснила на прикладі його синтетичного аналога – преднізону, який використовують для боротьби з запаленням при аутоімунних, інфекційних та ревматологічних захворюваннях.

"Рідненький для нашого організму кортизол діє так само - притуплює запалення, а запалення - це імунна відповідь. Що ж буде при тривалому стресовому стані? Правильно: тривале вироблення кортизолу призводить до розвитку резистентності (нечутливості) до нього. І ось запальні процеси стартують із поганими гальмами. Також кортизол пригнічує розвиток білих кров'яних тілець, а саме Т-лімфоцитів. Те саме робить з імунітетом ВІЛ-інфекція", - пояснила Ахмадєєва.

Саме тому після сильного та тривалого стресу у людей розвиваються інфекційні хвороби – герпес, грибок, ГРВІ тощо.

Як зменшити негативну дію кортизолу на організм

"Якщо не можете прибрати стресогенний фактор зі свого життя (нервова робота, війна, родичі, які дратують), йдіть до психотерапевта, який навчить методів подолання стресу", - радить інфекціоністка.

Серед інших корисних звичок:

1. Здоровий нічний сон у темряві, під час якого зростають нові генерації активних імунних клітин.

2. Збалансоване харчування із вживанням натуральних, а не синтетичних вітамінів. Захисні антитіла (імуноглобуліни) вибудовуються з білка.

3. Фізична активність хоча б на рівні зарядки та прогулянок на свіжому повітрі. Це поліпшення мікроциркуляції, оптимізація доставки імуноглобулінів та імунних клітин у місця, де потрібний їхній опір.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я