RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Чому при стресі випадає волосся: лікарка назвала причини та розповіла про методи лікування

Випадіння волосся (або алопеція) буває різних типів. Тип випадіння волосся, який відбувається при стресі, має назву дифузна алопеція. Лікар-невролог Ліза Рогова розповіла про причини цього явища та перечислила можливі методи лікування.

Лікар-невролог Ліза РоговаФото: instagram.com/nevrolog.rogova

"Коли ми нервуємося, наші наднирники виробляють гормон кортизол. В повсякденному житті кортизол виробляється протягом всього дня. Може, трішки більше зранку. Але надмірна кількість впливає негативно. Кортизол ніби "перетягує" на себе речовини, які беруть участь у рості волосини. Таким чином волосся стає тонким.
Кортизол впливає на м’язи голови. М’язи ніби “стискаються” та скорочують сухожильний апоневроз голови. Що веде до зменшення притоку крові до волосяного фолікулу", - пояснює фахівець у своєму блозі в Instagram.

Які дослідження треба проводити?

З боку невролога — крім огляду, ще протестувати пацієнта за шкалами тривоги та депресії.
З боку дерматолога:
- зак;
- феритин;
- біохімічний аналіз крові;
- гормональні панелі;
- трихоскопія; трихограма;
- мікроскопія волосся, що епільовані з крайової зони осередка (до лікування);
- мікроскопічне дослідження патологічного матеріалу на гриби – зішкріби зі шкіри (до лікування).

Фото: Getty Images

Як лікувати?

Невролог допомагає медикаментозно зі стресовими розладами. Також може знадобитися консультація психолога\психотерапевта.
З боку дерматолога: дерматолог визначає схему лікування дифузної алопеції тільки після проведення всіх діагностичних процедур. Прогноз дифузної алопеції залежить від патомеханізму, який впливає на цикл росту волосся.

Лікування має бути спрямоване перш за все на усунення причини або комплексу причин захворювання: виявлення і лікування основного захворювання, яке спричинило випадіння волосся; виключення прийому препаратів, що впливають на цикл росту волосся; збагачення раціону харчування продуктами, багатими на білки. При необхідності призначаються стимулятори росту волосся зовнішньо.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я