RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Як гормони впливають на вагу і чи винні вони у зайвих кілограмах

Надмірна вага та ожиріння є факторами розвитку цукрового діабету, захворювань серцево-судинної системи та інших проблем зі здоров'ям. Багато людей пов'язують зайві кілограми з гормональними порушеннями, але ендокринолог Юлія Кривов'яз розповіла, що далеко не завжди варто звинувачувати у цьому гормони.

"Тільки 5-10% людей із надмірною вагою або ожирінням мають саме гормональні причини його набору. Інші - це люди, у яких зайва вага викликана способом харчування, режимом дня та відсутністю фізичної активності", - пише вона в Instagram.

Фото: https://www.instagram.com/doctor_kryvoviaz/

При цьому деякі гормони справді сприяють набору ваги. Серед них:

ТТГ (тиреотропний гормон). Ендокринологи при збільшенні ваги в першу чергу досліджують функцію щитоподібної залози. Для скринінгу визначають рівень ТТГ, і якщо він відхиляється від норми, проводять додаткові дослідження.

Пролактин. Лікар Кривов'яз радить перевіряти рівень цього гормону, якщо крім набору ваги вас турбує порушення менструального циклу, неможливість завагітніти, виділення з молочних залоз, зниження лібідо.

Кортизол. Клінічні прояви надлишку "гормону стресу" включають набір ваги в області живота, плечей та обличчя, поява на шкірі червоних розтяжок, підвищення артеріального тиску, порушення менструального циклу, погіршення стану шкіри та волосся.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я