RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Психолог порадила, як впоратися з прокрастинацією - звичкою відкладати все на потім

Багатьом людям знайома проблема прокрастинації, коли виконання справ постійно відкладається на потім. Психолог Наталія Велкова розповіла ресурсу доказової інформації про здоров'я "Бережи собі" , чому виникає прокрастинація і як із нею боротися.

За словами експертки, прокрастинація та звичайна лінь мають одну істотну відмінність. Перший стан супроводжується почуттям провини, яке не дозволяє відволіктися і заважає відпочивати. У результаті людина відчуває негативні емоції, може зіштовхнутися з негативними наслідками, але все одно відкладає справи потім.

Фото: freepik.com

Головні ознаки прокрастинації - свідоме та несвідоме уникнення важливого завдання. Людина займає себе чимось іншим: приймається мити посуд, гортає соцмережі, перекладає речі, вигадує всілякі відмовки та "термінові" справи.

Читайте також: Не лише поганий настрій: як розпізнати депресію і коли звертатися по допомогу.

Серед причин прокрастинації - перфекціонізм ("зробити ідеально, або ніяк"), страх провалу, запізнення чи засудження, сором за попередні невиконані завдання. "У такому разі людина опиняється у замкнутому колі прокрастинації та втрачає віру у можливість виконувати завдання вчасно", - пояснює психолог.

Якщо прокрастинація стає хронічною, досягти успіху у навчанні, на роботі чи стосунках стає складно. Більш того, страждає репутація і самооцінка людини, виникає загальна незадоволеність життям. Наталія Велкова попереджає, що рівень прокрастинації збільшується при тривожних розладах та депресії, може бути симптомом РДУГ.

Читайте також: Техніки самодопомоги при стресі, яким слід приділяти кілька хвилин щодня.

Фото: freepik.com

Як боротися з прокрастинацією

Психолог радить розбивати великі завдання на маленькі етапи, кожен із яких можна виконати за один раз.

Робочий день можна починати з найнеприємніших завдань, щоб після них усі справи здавалися легкими. Можливий і протилежний підхід - спочатку робити легкі завдання, щоб "відчути смак", підкріпити впевненість у собі.

Кількість відволікаючих чинників під час роботи чи навчання слід звести до мінімуму – відключити месенджери, соцмережі, розмови на сторонні теми.

Як тільки з'являється нове завдання, його потрібно детально обробити: визначити, наскільки воно корисне, чи потрібно його виконувати, як це зробити без поспіху. Продумайте, які складності можуть виникнути, згадайте, як ви раніше справлялися зі схожими справами.

Раніше психолог розповіла про надмірну тривогу про здоров'я, яка може бути найдорожчим розладом.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я