RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Один з найдорожчих розладів: психолог розповіла про надмірну тривогу за здоров’я

Іпохондрія - стан людини, клінічний синдром, що проявляється в постійному занепокоєнні з приводу можливості захворіти на одну або декілька хвороб. При цьому людина може вважати, що знає, яке у неї "насправді" захворювання, але міра її переконаності зазвичай кожного разу міняється, і вона вважає імовірнішим то одне захворювання, то інше. Медичний психолог Надь Беата розповіла, як саме проявляється цей розлад та в чому його небезпека.

Надь БеатаФото: instagram.com/dr_beata_nad

"Сьогодні напишу про один з найдорожчих розладів. Хвилюватися за своє здоров‘я - це нормально. Але інколи ці хвилювання, особливо коли підкріплюються фізичними симптомами, можуть бути надмірними, частими, засильними, і починають впливати на якість життя людини. З рештою це може перейти у розлад тривоги за здоров‘я. Часто таких людей називають "іпохондрики", - пояснює фахівець у своєму блозі в Instagram.

Людина з розладом тривоги за здоров‘я (РТЗЗ) може:

  • надмірно переживати за те, що в неї може розвинутися якась хвороба (ментальна чи соматична);
  • надмірно переживати про те, що в неї вже є якась хвороба, але вона не є ще діагностована;
  • надмірно переживати через те, що має певні фізичні симптоми і скарги, які не підтверджуються ніякими соматичними діагнозами і не є наслідком тілесної хвороби.

За словами експертки, ці переживання супроводжуються постійними обстеженнями, пошуками і підтвердженнями хвороби, консультаціями у різних лікарів. "Від цих дій пацієнту на короткий час стає спокійніше і легше, але тимчасово, тому що здатність людини толерувати тривогу залишається попередньою, і те, що в тілі можуть бути симптоми, які не є наслідком фізичної хвороби вона не вміє ігнорувати", - каже Беата.

Читайте також: Кошмарить імунну систему: лікар пояснила, як "гормон стресу" кортизол впливає на організм.

Через надмірні переживання і те, що людина не може подолати свої сумніви, вона знову і знову робить перевіряючі дії. Виникають думки:

  • "А може лікар помилився?"
  • "А може щось було недообстежено?"
  • "А чому тоді мене і далі турбують ці симптоми?".

"Важливо, що симптоми і відчуття про які скаржиться пацієнт не є несправжніми чи надуманими, це реальні та виснажливі відчуття, але причина їхня походить не звідти, де її шукають", - пояснює спеціалістка.

Фото: Getty Images

Психолог наголошує, що інколи походи до лікарів можуть ще більше посилити тривогу і породжувати нові хвилювання стосовно нових розладів. Наприклад, лікар може висловити якісь припущення стосовно якогось серйозного діагнозу. Або ж пацієнт може консультуватися в кількох лікарів одночасно, і в них можуть розходитися думки, і тоді пацієнт ще більше зневіряється, що призводить до посилення тривоги.

Беата додає, що інколи РТЗЗ може навіть інвалідизувати пацієнта. Він може вірити в те, що дійсно хворий, і почати уникати всього, що може бути пов'язано з хворобою, обмежувати себе: не виходити з дому, не займатися спортом, притримуватися дієт і т.д.

Читайте на тему: Як стрес впливає на організм: психолог розповіла про наслідки та методи боротьби.

"Цей стан піддається лікуванню. Люди, що страждають від нього, потребують допомоги психотерапевта або психіатра. На жаль, у більшості ситуацій проходить багато років, поки пацієнт потрапляє до цих фахівців і отримує відповідну допомогу", - резюмує психолог.

Фото: instagram.com/dr_beata_nad

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я