RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Для тих, хто в тилу: психолог дала пораду, як підтримувати психічне здоров'я

Підтримувати психічне здоров'я важливо і потрібно навіть в умовах війни, яка триває в Україні вже 21-й день. Медичний психолог Надь Беата пояснила, що відмовляючись намисно від звичних для себе речей, ви лише сприяєте краху економіки держави. А відкладання щоденних завдань ніяк не вплине на нашу перемогу і не прискорить її.

Медичний психолог, психіатр Надь БеатаФото: instagram.com/dr_beata_nad

Детальніше про це експертка розповіла у своєму блозі в Instagram. Свої слова вона адресувала тим, хто в тилу. "Тил - під час війни це частина країни, що завдяки економічному і моральному потенціалу забезпечує матеріальні потреби фронту і поповнення людськими резервами сил, що діють. Тил може бути міцним лише тоді, коли "здоровий" і "живий", коли життя в ньому продовжується без значущих негативних змін і втрат", - сказала Беата.

За словами психолога, зараз для нашої країни потужним тилом є західна частина України. Ця частина прийняла і забезпечує сотні тисяч людей, і продовжує забезпечувати потреби фронту.

"Можна "заморозити" своє життя (навіть маючи змогу підтримувати звичний спосіб життя), горюючи і обґрунтовуючи це тим що "в країні ж війна", та чи є це розумним рішенням? Чи буде від таких жертв користь комусь? Вам? Чи ЗСУ? Чи людям, які сидять в підвалах? Відмовляючись навмисно від багатьох речей, накшталт, медичні послуги, освіта, транспорт і т.д. ви сприяєте краху економіки держави", - пояснила фахівець.

Саме тому так важливо, щоб кожна людина продовжувала жити звичним для себе життям, виходячи зі своїх можливостей. "Відкладати візит до лікаря чи початок тренування на "коли скінчиться війна" не пришвидшить завершення війни, і ніяк не посприяє нашій перемозі. Ходити на роботу, надавати свої послуги та користуватися послугами інших. Так ми підтримуємо малий бізнес та економіку країни", - додала Надь.

Фото: Getty Images

Психолог розповіла, що і далі продовжує лікувати людей. Із зароблених грошей сплачує податки як ФОП та перераховує частину заробітку на підтримку ЗСУ. "І це мій фронт! Також продовжую купляти послуги. Наприклад, я зробила манікюр, який роблю щомісяця і цим самим підтримую майстра манікюру, яка має тримати на плаву свій бізнес, з якого сплачує податки державі і годує своїх трьох дітей! Користуючись деякими послугами, якими ви користувалися зазвичай (і до війни), окрім підтримки економіки ви продовжуєте і турбуватися про себе!" - зазначила вона.

"Для психіки важливим є притримуватися звичної рутини, режиму. Турбота про своє психічне і фізичне здоров‘я під час війни - це нормально! Це і підтримка здоров‘я нації в цілому! Тримайтеся кожен свого фронту. Робіть те, що ви можете", - резюмувала експертка.

Дізнайтесь, як уникнути емоційного виснаження тим, хто поїхав чи залишився в Україні.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я