Харчування в умовах війни має важливе значення, адже воно може як посилювати тривогу, так і мати абсолютно протилежний ефект - підвищувати стійкість до стресу. Лікар-дієтолог Лідія Полянчук у своєму блозі в Instagram назвала основні фази стресу та продукти, які допоможуть його подолати.
Стадії фази стресу:
І - реакція тривоги. Активуються всі захисні сили організму шляхом підвищення тонусу вегетативної нервової системи.
ІІ - стадія опору або адаптації - біологічна адаптація сягає максимуму.
ІІІ - стадія виснаження. Ресурси організму виснажені, здатність опору до стресу знижується.
За словами спеціалістки, ще виділяють біологічний та психологічний стреси. "Організм легше чинить опір стресу, якщо він забезпечений всіма мікроелементами та нутрієнтами, яке забезпечує здорове повноцінне харчування", - пояснює Полянчук.
Читайте також: Як потрібно харчуватися для гарного імунітету: поради лікаря.
- Магній
Симптоми дефіциту: хронічна втома, дратівливість, почуття нервозності, головний біль, нестача енергії, напруга м’язів, ШКТ розлади.
- Калій
Симптоми дефіциту: м’язова слабкість, судоми, кишкова непрохідність, порушення ритму серця і провідності, запаморочення.
Фактори, що спричиняють дефіцит:
Мg
Крім дієти, деякі хвороби кишківника та нирок призводять до виснаження запасів магнію. Наприклад, хвороба Крона, целіакія, цукровий діабет другого типу. Макроелемент виходить при тривалому прийманні проносних і деяких ліків. З віком всмоктування магнію у кишківнику зменшується, а вихід з сечею збільшується.
K+
- дієта з низьким вмістом калію;
- патології нирок і надниркових залоз;
- недоїдання або анорексія;
- блювання і хронічна діарея;
- вживання кави у великій кількості;
- синдром Кушинга
Щоб уникнути дефіциту магнію, додайте в раціон продукти, які багаті цим мікроелементом:
- чорний шоколад: 100 г гіркого шоколаду містить 100 г магнію.
- Листяні: салат, шпинат.
- Фрукти: банани, абрикоси, авокадо, персики та сливи.
- Мигдаль, кеш'ю, волоський горіх.
- Бобові: квасоля і сочевиця.
- Коричневий рис, просо, овес.
- Картопля.
- Гарбуз і гарбузове насіння.
Щоб уникнути дефіциту калію, доповніть свій раціон такими продуктами:
- листові зелені овочі, шпинат, петрушка, салат, а також броколі, горох помідори та картопля, особливо кожура мають значну кількість калію.
- Фрукти: апельсини та інші цитрусові, банани, яблука, авокадо, родзинки та абрикоси, особливо сушені.
Читайте на тему: Як покращити харчові звички і зробити їх здоровими: поради дієтолога.
- Цільні зерна, зародки пшениці, насіння та горіхи також є продуктами з високим вмістом калію.
- Риба: камбала та лосось багаті на калій, а велика кількість м'ясних продуктів містять навіть більше калію, ніж натрію, хоча до них часто додають додатковий натрій вигляді солі.
"Корекція електролітних порушень проводиться медикаментозно. Задля безпеки я не називаю медичні препарати та біодобавки з доведеною дією", - наголосила фахівець.
- Раніше лікарка розповіла, чому постійно тягне на солодке.
- Також дізнайтесь, якими корисними продуктами можна "заїдати" стрес.