RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Лікар розповіла, які продукти харчування підвищують стійкість до стресу

Харчування в умовах війни має важливе значення, адже воно може як посилювати тривогу, так і мати абсолютно протилежний ефект - підвищувати стійкість до стресу. Лікар-дієтолог Лідія Полянчук у своєму блозі в Instagram назвала основні фази стресу та продукти, які допоможуть його подолати.

Стадії фази стресу:

І - реакція тривоги. Активуються всі захисні сили організму шляхом підвищення тонусу вегетативної нервової системи.

ІІ - стадія опору або адаптації - біологічна адаптація сягає максимуму.

ІІІ - стадія виснаження. Ресурси організму виснажені, здатність опору до стресу знижується.

Фото: Getty Images

За словами спеціалістки, ще виділяють біологічний та психологічний стреси. "Організм легше чинить опір стресу, якщо він забезпечений всіма мікроелементами та нутрієнтами, яке забезпечує здорове повноцінне харчування", - пояснює Полянчук.

Читайте також: Як потрібно харчуватися для гарного імунітету: поради лікаря.

  • Магній

Симптоми дефіциту: хронічна втома, дратівливість, почуття нервозності, головний біль, нестача енергії, напруга м’язів, ШКТ розлади.

  • Калій

Симптоми дефіциту: м’язова слабкість, судоми, кишкова непрохідність, порушення ритму серця і провідності, запаморочення.

Фактори, що спричиняють дефіцит:

Мg

Крім дієти, деякі хвороби кишківника та нирок призводять до виснаження запасів магнію. Наприклад, хвороба Крона, целіакія, цукровий діабет другого типу. Макроелемент виходить при тривалому прийманні проносних і деяких ліків. З віком всмоктування магнію у кишківнику зменшується, а вихід з сечею збільшується.

K+

  • дієта з низьким вмістом калію;
  • патології нирок і надниркових залоз;
  • недоїдання або анорексія;
  • блювання і хронічна діарея;
  • вживання кави у великій кількості;
  • синдром Кушинга

Фото: Getty Images

Щоб уникнути дефіциту магнію, додайте в раціон продукти, які багаті цим мікроелементом:

  • чорний шоколад: 100 г гіркого шоколаду містить 100 г магнію.
  • Листяні: салат, шпинат.
  • Фрукти: банани, абрикоси, авокадо, персики та сливи.
  • Мигдаль, кеш'ю, волоський горіх.
  • Бобові: квасоля і сочевиця.
  • Коричневий рис, просо, овес.
  • Картопля.
  • Гарбуз і гарбузове насіння.

Щоб уникнути дефіциту калію, доповніть свій раціон такими продуктами:

  • листові зелені овочі, шпинат, петрушка, салат, а також броколі, горох помідори та картопля, особливо кожура мають значну кількість калію.
  • Фрукти: апельсини та інші цитрусові, банани, яблука, авокадо, родзинки та абрикоси, особливо сушені.

Читайте на тему: Як покращити харчові звички і зробити їх здоровими: поради дієтолога.

  • Цільні зерна, зародки пшениці, насіння та горіхи також є продуктами з високим вмістом калію.
  • Риба: камбала та лосось багаті на калій, а велика кількість м'ясних продуктів містять навіть більше калію, ніж натрію, хоча до них часто додають додатковий натрій вигляді солі.

"Корекція електролітних порушень проводиться медикаментозно. Задля безпеки я не називаю медичні препарати та біодобавки з доведеною дією", - наголосила фахівець.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я