"Заїдання" стресу за умов війни стало актуальною проблемою для багатьох українців. Якщо перебудувати харчові звички одним махом не виходить, а їжа залишається головним джерелом задоволення, слід вибирати для перекусу корисні продукти. Про них розповіла дієтолог та сімейний лікар Христина Бердій, посилаючись на українську платформу доказової інформації про здоров'я "Бережи себе".
"Згідно з рекомендаціями МОЗ та інших всесвітньо відомих організацій, існує 10 продуктів, якими можна заїдати стрес", - пише лікар в Instagram.
1. Печінка та інші субпродукти, де багато вітамінів групи В, необхідних для контролю стресу.
2. Яйця, які містять вітаміни, мінерали, амінокислоти, антиоксиданти та особливо цінний вітамін В4.
3. Жирна риба, в якій міститься багато ненасичених жирних кислот омега-3. Ці речовини підтримують когнітивні функції та психічне здоров'я.
4. Петрушка, яка захищає організм від окислювального стресу завдяки антиоксидантам – каротиноїдам, флавоноїдам, фітонцидам.
5. Часник, сполуки сірки в якому підвищують рівень глутатіону - антиоксиданту, який захищає організм від руйнівної дії стресу.
6. Кунжутна паста тахіні, багата на корисну амінокислоту L-триптофан.
7. Насіння соняшника, в якому багато вітаміну Е, цинку, вітамінів групи В, магнію та інших корисних для нервової системи речовин.
8. Броколі - багате джерело магнію, вітаміну С та фолату, які допомагають нормалізувати настрій та знизити вираженість симптомів депресії.
9. Ромашка, чай із якої стане гарним антистрес-напоєм.
10. Чорниця, ягоди якої багаті на антиоксиданти, що знижують запальні процеси в організмі.
- Раніше дієтолог назвала 11 неочевидних причин переїдання, які часто не помічають.
- Читайте також, чому влітку не варто налягати на фрукти та ягоди.