RU  UA

Понеділок, 29 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Як не заїдати стрес: лікарка розповіла про методи боротьби з емоційним голодом

Люди їдять з двох причин. Перша - щоб втамувати голод і підтримувати рівень енергії в організмі. Друга - щоб заглушити стрес та неприємні емоції. Лікар-ендокринолог Катерина Щолокова пояснила, що у другому випадку ми найчастіше вибираємо щось солодке або жирне. Однак після їжі проблеми не зникають, натомість до них додається почуття провини за неконтрольоване споживання їжі. Експертка розповіла, як боротися з емоційними голодом та навчитися не переїдати.

Лікар-ендокринолог Катерина ЩолоковаФото: instagram.com/proendo.doc

"Одна з основних причин емоційного переїдання – гормони. При стресі організм починає виробляти кортизол, так званий гормон стресу. Він посилає в мозок сигнал про мобілізацію - нібито необхідно поповнити енергію, щоб боротися із життєвими труднощами. Саме тому замість яблука чи йогурту хочеться з'їсти щось солодке, солоне чи жирне", - пише фахівець у своєму блозі в Instagram.

За словами лікарки, у більшості випадків звичка за'їдати стрес йде з дитинства: коли в нагороду за певні успіхи або щоб потішити, пропонують щось смачненьке. Таким чином формуються певний шаблон: якщо щось засмучує, потрібно нагородити себе печивом або шоколадкою.

Як відразнити справжній голод від емоційного?

Відрізнити справжній голод від бажання заїсти стрес досить легко. Перший розвивається поступово, хочеться не чогось конкретного, а їсти загалом. Після насичення мозок подає відповідний сигнал.

Емоційний голод приходить раптово, хочеться лише певної їжі – наприклад, улюблений бургер чи картоплю фрі.

Експертка також пояснює, що переживання негативно впливають на обмін речовин - вони уповільнюють метаболізм, їжа засвоюються гірше, швидше набираються зайві кілограми.

Фото: Getty Images

Як побороти емоційний голод?

Визначити тип голоду. Частково заїдання стресу відбувається автоматично: захотілося з'їсти шоколадку - людина реалізувала це бажання. Іноді достатньо просто додати до цього рівняння нові умови – роздуми, чи голодні ви по-справжньому, чи вам просто хочеться заїсти неприємні переживання. Щоб відрізнити реальний, фізіологічний голод від емоційного, зверніть увагу на кілька параметрів:

  • Відчуття. Реальний голод відчувається як порожнеча та дискомфорт у животі. Емоційний голод ніяк не проявляється.
  • Швидкість. Реальний голод росте поступово, емоційний голод виникає раптово.
  • Реакція на звичайну їжу. Якщо з'їсти типовий обід на кшталт гречки з салатом, реальний голод зникає. Емоційний голод так просто не минає: навіть якщо ви ситі, шоколадку досі хочеться.

Вигадати інший спосіб втіхи. Дії, які пов'язані зі сплеском дофаміну - відеоігри, куріння, шопінг, перегляд серіалів - допомагають лише покращити настрій. По-справжньому зі стресом борються активності, які стимулюють вироблення серотоніну. Наприклад:

  • танцювати, гуляти, їздити велосипедом займатися йогою, медитувати
  • співати, робити дихальні вправи
  • обійматися з близькими, ходити масаж, гладити собак та кішок
  • говорити з близькими чи незнайомцями
  • плакати чи, навпаки, сміятися
  • малювати, ліпити з глини, в'язати, вишивати хрестиком.

"Виберіть щось зі списку і спробуйте наступного разу, коли захочеться їсти. Якщо дія не допоможе, спробуйте інші, поки не знайдете ті, що підходять вам особисто", - говорить спеціалістка.

Фото: instagram.com/proendo.doc

Фото: instagram.com/proendo.doc

Фото: instagram.com/proendo.doc

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я