RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Як впоратися з почуттям провини за нормальне життя під час війни: 4 поради психолога

Почуття провини – це не просто негативні емоції, це деструктивний процес, який позбавляє вас життєвої енергії, здатності бути ефективним та допомагати іншим. Психотерапевт Юлія Падун розповіла, чому важливо намагатися жити повноцінним життям, якщо є така можливість, та що робити у випадку, коли почуття провини з'їдає зсередини та позбавляє можливості повернутися до звичних справ.

"Коли почалась війна, мільйони українців виїхали у безпечні місця – в інші регіони України, або за кордон. Але коли, здавалось би, можна видихнути та трохи насолодитися так званим "нормальним" життям, коли над головою не літають ракети, а в смартфоні постійно не лунає повітряна тривога, коли маєш доступ до звичайних речей, виникає інша проблема – почуття провини за те, що інші залишилися страждати, а ти в безпеці. Але скористатися можливістю бути в безпеці та подбати про своїх рідних, так само, як і адекватно реагувати на небезпеку – це нормально", - пояснює експертка на своїй сторінці в Instagram.

Фото: instagram.com/yuliya.padun

Як впоратися з почуттям провини за нормальне життя під час війни?

Порада №1

Подивіться на себе, як на героя документальної стрічки, що втратив все і вимушений тікати від війни у невідомість. Розуміючи з якими труднощами довелося зіткнутися цій людині, навряд чи будете її засуджувати. Перенесіть цей образ на себе та підтримайте себе, а не звинувачуйте.

Порада №2

Сприймайте заняття, які за звичайних умов вважаються розвагами, - лікуванням. Витративши багато фізичних та психічних сил на переїзд, ви потребуєте відновлення. В кожного воно своє: похід на концерт, у басейн, у кав'ярню.

Порада №3

Коли відчуєте, що вже зможете це робити, спробуйте в зручний для вас спосіб допомагати людям: іншим переселенцям або тим, хто залишився в рідній країні.

Порада №4

Не засуджуйте себе за "нормальне" життя. Використовуйте його для відновлення власних сил та підтримки своїх близьких - так ви можете принести набагато більше користі.

Фото: Getty Images

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: