RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Психотерапевт розповіла про синдром відкладеного життя під час війни: як з ним упоратися

Через війну в Україні, яка триває вже 51 день, багато людей перестали жити повноцінним життям: будувати плани, виконувати свої маленькі бажання та потреби, нормально спати та їсти. Психотерапевт Ангеліна Левицька розповіла, що за цим усім може ховатися так званий "синдром відкладеного життя".

На своїй сторінці в Instagram фахівець пояснила, що наразі люди поділилися на три категорії: "Перша - люди з ресурсною психікою без комплексних травм. Вони мають сили продовжити життя навіть попри війну. Друга - ті, хто затримався в проміжній фазі. Вони ніби хочуть продовжувати життя, але щось постійно їх зупиняє та повертає на декілька кроків назад. Їм також притаманне сильне почуття провини. Третя - люди, які залишилися в тому стані, що й у перший день війни. Зазвичай саме вони агресивно реагують на бажання інших жити далі. Вони не сплять, не їдять, постійно читають новини та забороняють собі будь-які задоволення".

Фото: instagram.com/dr.levytska.a

Люди, які планують жити лише після війни, мають синдром відкладеного життя - психологічний феномен, за яким людина постійно переживає за минуле чи майбутнє. Вона не може жити у проміжку тут і зараз. Людина, яка чекає на закінчення війни, переживає за майбутнє, що не має конкретного терміну настання.

Часто підґрунтя такої поведінки – дитинство. Пам’ятаєте батьківські обіцянки про те, що все хороше настане, коли ми зробимо уроки, вступимо до університету, знайдемо роботу, вийдемо заміж? Вони хотіли мотивувати нас на організацію власного життя, а вийшло, що розвинули звичку чекати: "на щось краще, що буде колись".

Людина, яка не вміє відчувати щастя "в моменті" зазнала дефіциту в дитинстві, коли батьки не закріпили цю якість. Зате, навчили: "терпіти", "боротися", "догоджати", щоб стати "справжньою людиною" і "прожити гідне життя". "Ось така людина з такими дитячими патернами і терпить весь час до "понеділка", "наступної зарплати", "відпустки" та до чого завгодно, переконуючи себе, що варто трохи зачекати і тоді "Я стану щаслива", - каже психотерапевт.

Щоб зрозуміти, чи є у вас синдром відкладеного життя, дайте відповідь на наступні питання:

  • Чи живете ви в передчутті чогось: кінця війни, робочого дня, вихідних?
  • Ви не відчуваєте зараз себе щасливим? У вас немає цілі та мотивації на майбутнє?
  • Ви не задоволені власним життям?
  • Чи порівнюєте ви своє життя з життями інших людей?
  • Чи сприймаєте ви своє справжнє виключно як перехідний період до чогось більш значущого?
  • Чи не шукаєте ви відмовки, щоб не робити бажане вже тут і зараз?
  • Чи є вас тяга до жорсткої економії і накопичення заощаджень?
  • Чи часто ви пригнічуєте емоції, пов’язані з цим, тим самим забороняючи собі бути щасливим?

Експертка пояснює, що якщо на більшість питань ви відповіли "так", то варто задуматися про те, чи не проходить ваше життя в очікуванні чогось і чи не страждаєте ви симптомом відкладеного життя?

Фото: instagram.com/dr.levytska.a

Фото: instagram.com/dr.levytska.a

Фото: instagram.com/dr.levytska.a

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я