RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Як впоратися з емоційним голодом та переїданням через стрес: поради лікаря

В умовах війни кожен українець переживає стан постійної тривожності та стресу. Це призводить не тільки до проблем із психічним здоров’ям, але й може стати причиною загострення гастроентерологічних хвороб. Лікар-гастроентеролог і терапевт Євгенія Белінська розповіла, що робити у разі виникнення емоційного голоду та переїдання.

Лікар-гастроентеролог і терапевт Євгенія БелінськаФото: instagram.com/dr_belinskaya

"Зазвичай ми використовуємо їжу, як джерело енергії, а коли вона перетворюється на пігулку від стресу, шлунково-кишковий тракт страждає від додаткового навантаження. Згадайте, що ваша травна система і так не в захваті від надлишку гормонів стресу", - пояснює фахівець на своїй сторінці в Instagram. Вона уточнює, що найбільший "удар" на себе приймуть жовчний міхур та підшлункова залоза. Тому людям, які мають хронічні захворювання цих органів, слід бути особливо уважними до харчової поведінки.

Як уникнути емоційного переїдання?

  • намагайтесь не пропускати основні прийоми їжі.
  • Не варто працювати на кухні, перемістіться в іншу кімнату, де у вас не буде додаткових нагадувань про їжу.
  • Зупиняйте себе, якщо йдете до холодильника, бо відчуваєте тривогу, сум чи страх. Емоції тривають довше, ніж шматочок їжі знаходиться в ротовій порожнині.
  • Усвідомте, що емоції все одно потрібно пережити, щоб рухатись далі. Швидший і якісніший ефект ви отримаєте від спілкування з однодумцями, аніж від спустошення запасів.

Фото: Getty Images

Що робити, якщо вже переїли і кожен наступний прийом їжі супроводжується здуттям, відрижкою и т.д?

  • намагайтесь перейти на "щадний" режим харчування: виключіть з раціону смажене, жирне, напівфабрикати, молоко, каву.
  • Можна додати ферментні препарати на кожен прийом їжі (якщо маєте в аптечці).
  • При відчутті дискомфорту підійдуть спазмолітики на основі мебеверину.

Якщо стан через 2-3 дні без змін або погіршується:

Шукайте терапевта/сімейного лікаря або гастроентеролога. Лікарка наголошує: будь-які рекомендації, що стосуються прийому медикаментів, актуальні тільки в умовах відсутності змоги звернутись за медичною допомогою.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я