RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Які продукти допоможуть краще впоратися зі стресом під час війни

Стрес – це захисна реакція організму на зовнішній подразник. На фізичному рівні він проявляє себе через слабкість, напругу, труднощі зі сном, втому, підвищений тис, пульс, розлади з боку шлунково-кишкового тракту. Лікар-гастроентеролог Вікторія Солодчук назвала продукти, які допоможуть краще справлятися зі стресом.

Лікар-гастроентеролог Вікторія СолодчукФото: instagram.com/dr.gastroenterologist_v.s/

Детальніше про це експертка розповіла на своїй сторінці в Instagram. "Стрес зараз перейшов в хронічний, і як довго ми вимушено будемо в ньому, ніхто не знає. Але ми мусимо допомагати організму усіма можливими засобами. Харчування - один із важливих моментів. В цілому воно, як і завжди, має бути збалансованим, повноцінним. І взагалі, обов'язково має бути, ні в якому разі не можна пропускати прийоми їжі, тому що це додатковий стрес для організму - рівень кортизолу буде підвищуватись ще більше. Навіть якщо немає апетиту, ваша задача - жувати та ковтати, щоб ще більше не загнати себе в глухий кут", - пояснила фахівець.

Є ряд продуктів, які як частина (не ізольовано самі по собі), здатні зменшити прояви стресу та допомагають його подолати. В цьому списку опинилися:

Вівсянка. Взагалі вживання складних вуглеводів допомагає організму виробляти гормон щастя та радості - серотонін. Також вівсянка багата кальцієм, залізом, магнієм, калієм, вітаміном В6.

Чорний шоколад з вмістом какао не менше 60 відсотків. В ньому містяться антиоксиданти та сполуки, які допомагають знизити тиск, розслабити судини, знизити рівень адреналіну та кортизолу. Також в шоколаді міститься багато магнію, цинку, селену, які допомагають впоратися зі стресом.

Зелений чай. В ньому міститься велика кількість антиоксидантів та речовина ель-тіанін, яка стимулює вироблення мозком гамма-аміномасляної кислоти і дає організму розслаблення.

Хрусткі овочі – яблука, морква, селера, болгарський перець. Містять корисні вітаміни та мікроелементи, а сам процес хрумтіння знижує напругу.

Фото: unsplash.com

Жирна риба (не лише червона, а й оселедець, скумбрія). В ній містяться насичені жирні кислоти, які допомагають виробляти серотонін.

Волоські горіхи містять альфа-ліноленеву кислоту, фолієву кислоту, мелатонін, ряд корисних речовин, які допомагають боротися зі стресом.

Яйця (обов’язково із жовтком). В них міститься холін та цинк, які знижують рівень запалення.

Часник. Продукт містить сірковмісні сполуки, які запускають вироблення глутатіону – він захищає від стресу, знижує рівень тривоги.

Ягоди – чорниця, смородина, малина, полуниця, горобина, калина, шипшина. Вони є джерелом вітаміну С та антиоксидантів, які підвищують настрій.

Ферментовані продукти – квашена капуста, огірки, помідори, яблука, кисломолочні продукти. Вони забезпечують здорову мікрофлору, яка має прямий вплив на психічне здоров’я.

Молочні продукти є джерелом триптофану, який в організмі перетворюється на серотонін.

Броколі, зелені листові овочі, петрушка, різна зелень – джерело магнію, вітаміну С, фолієвої кислоти. Речовина сульфоран має нейропротекторні властивості.

Ківі – ще одне джерело триптофану.

Банани – джерело ендорфінів.

Курага – джерело калію та магнію.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я