Сильний стрес, з яким усі ми зіштовхнулися через вторгнення країни-окупанта Росії в Україну, позначився не лише на психологічному стані, а також вніс значні зміни в звичний раціон харчування. За словами дієтолога Ольги Безуглої, це може призвести до зростання захворюваності, зниження імунітету, підвищення сприйнятливості до інфекцій.
Дієтолог Ольга Безугла
Спеціаліст розповіла, як можна мінімальними затратами та зусиллями збалансувати раціон:
- коли ми споживаємо продукти однієї групи (наприклад, лише вуглеводи), то насичення менше. Коли доповнюємо нашу тарілку крім вуглеводів по можливості білком і овочами + жири, то насичення вище, а це значить, що наступне почуття голоду виникне значно пізніше;
- віддавайте перевагу продуктам тривалого зберігання, а також із відсутністю спеціальних умов зберігання. Вони дозволять у разі відсутності електрики харчуватися повноцінно;
- вуглеводи - найдоступніше джерело енергії. Беріть їх з круп, крохмалистих овочів, хліба, макаронів. За можливістю чередуйте їх та обирайте цільнозернові;
- доповнюйте вуглеводи джерелами білку - м'ясо, сир, яйця. Альтернативна - м'ясні та рибні консерви або рослинний білок - бобові, сочевиця, квасоля (підійдуть і консервовані);
- потребу в клітковині закриваємо за рахунок споживання доступних овочей: капуста білокачанна, заморозки, квашені чи консервовані овочі. Зверніть увагу на суху морську капусту, її можна замочити і додавати в салати - це відмінне джерело йоду;
- щоб отримати більше енергії в раціон додавайте жири, там цілих 9 ккал на 1 грам. Зараз це не авокадо та оливки, а наприклад, горіхи та рослинна олія (джерело вітаміну А, Д, Е, фолієвої кислоти), насіння, сало.
- Дізнайтесь, як уникнути харчового отруєння та що робити, якщо отруївся.