RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Як уникнути харчового отруєння та що робити, якщо отруївся: поради лікаря

В умовах війни харчове отруєння (токсикоінфекція) стало актуальною проблемою, оскільки люди у пошуках безпеки часто забувають стежити за якістю продуктів чи питної води. Гастроентеролог Євгенія Бєлінська розповіла, як уникнути отруєння, розпізнати його симптоми і що робити, якщо у вас почалося блювання чи діарея.

Фото: Getty Images

У своєму Instagram лікарка опублікувала прості правила, які допоможуть убезпечити себе від токсикоінфекції:

  • Якщо немає можливості помити руки, обробіть антисептиком або вологими серветками.
  • Не вживайте воду, в якій не впевнені. Це стосується і води у бомбосховищах, і вашого нового місця знаходження. Не забувайте, що вода може містити різноманітні домішки та викликати діарейний синдром або закрепи. Тому найкраще – кип'ячена або бутильована вода.
  • Відмовтеся від молочних або кисломолочних продуктів за відсутності необхідних умов зберігання. Носити йогурт або кефір по 3-5 діб у рюкзаку – не найкраща ідея.
  • Якщо вас пригощають продуктами з коротким терміном придатності, не соромтеся запитати про їхнє походження та зберігання.

Симптоми та лікування харчового отруєння

Лікар Бєлінська пише, що якщо у вас з'явилися нудота, блювання, діарея, біль у животі, піднялася температура тіла, це може вказувати на токсикоінфекцію.

"Намагайтеся вживати якомога більше рідини (ідеально – розчин для оральної регідратації: Біогая ОРС, Регідрон тощо), можна прийняти будь-які сорбенти, які є в аптечці (вугілля, ентеросгель, атоксил, смекта), у крайніх випадках – Метоклопрамід / Церукал / Ондансетрон при постійному блюванні або лоперамід / іммодіум - при діареї", - пише лікарка.

Якщо через кілька днів вам не стало краще, Євгенія Бєлінська радить знайти лікаря та проконсультуватися хоча б онлайн.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я