RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.30
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Розхитують емоційний стан: лікарка назвала продукти, які посилюють тривогу

Налагодити харчування під час війни буває непросто, і ще складніше враховувати особливості продуктів, які можуть позначитися на нашому емоційному стані. Нутриціологиня та медична блогерка Ганна Пархоменко в Instagram розповіла, яка їжа підсилює стрес та тривогу.

"Є продукти, які розхитують емоційний стан більше за інші, сприяючи тривожному та/або депресивному розладу", - попередила лікарка. У своїй публікації вона перерахувала таку їжу та пояснила механізм її впливу на тіло.

Алкоголь

Спиртні напої сприяють підвищенню рівня кортизолу в організмі. Цей гормон стресу посилює почуття тривоги та занепокоєння. Чим більше порції алкоголю та регулярніше його вживання, тим більше виражений тривожний ефект.

Напої з кофеїном

Кофеїн також збільшує кортизол та стимулює тривогу. Ганна Пархоменко радить вживати безпечні дози кофеїну (300-400 мг на день), частіше пити трав'яні чаї та воду. Також вона розповіла, скільки кофеїну міститься у популярних напоях та продуктах:

  • чашка американо, робуста (170 мл) – 160 мг
  • чашка американо, арабіка (170 мл) – 80 мг
  • банку енергетика (240 мг) – 80 мг
  • чашка чорного чаю в пакетиках (240 мл) – 50 мг
  • чашка зеленого чаю (240 мл) – 30 мг
  • чашка какао з 1 чайної ложки какао-порошку - 15 мг
  • 10 г чорного шоколаду – 20 мг

Аспартам

Популярний цукрозамінник пригнічує виробництво серотоніну (гормону щастя) та негативно впливає на мікрофлору ШКТ. Лікарка наголосила, що найчастіше аспартам зустрічається у солодких газованих напоях, від вживання яких краще утриматися.

Фото: Flickr

Транс -жири

Фахівчиня з харчування розповіла про дослідження, які показали зв'язок вживання транс-жирів та фаст-фуду з депресією і тривожними розладами. Вона рекомендує мінімізувати їх кількість у раціоні – не вживати щодня, не робити їх базою свого харчування.

Солодощі, продукти з доданим цукром

Зловживання солодощами викликає стрибки глюкози, інсуліну та дофаміну. Через це людина може частіше відчувати занепад сил, апатію, тривогу чи навіть агресію. Відбувається це тільки тоді, коли продукти з цукром вживають систематично, не комбінуючи їх з білками, жирами, складними вуглеводами та клітковиною.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: