Налагодити харчування під час війни буває непросто, і ще складніше враховувати особливості продуктів, які можуть позначитися на нашому емоційному стані. Нутриціологиня та медична блогерка Ганна Пархоменко в Instagram розповіла, яка їжа підсилює стрес та тривогу.
"Є продукти, які розхитують емоційний стан більше за інші, сприяючи тривожному та/або депресивному розладу", - попередила лікарка. У своїй публікації вона перерахувала таку їжу та пояснила механізм її впливу на тіло.
Алкоголь
Спиртні напої сприяють підвищенню рівня кортизолу в організмі. Цей гормон стресу посилює почуття тривоги та занепокоєння. Чим більше порції алкоголю та регулярніше його вживання, тим більше виражений тривожний ефект.
Напої з кофеїном
Кофеїн також збільшує кортизол та стимулює тривогу. Ганна Пархоменко радить вживати безпечні дози кофеїну (300-400 мг на день), частіше пити трав'яні чаї та воду. Також вона розповіла, скільки кофеїну міститься у популярних напоях та продуктах:
- чашка американо, робуста (170 мл) – 160 мг
- чашка американо, арабіка (170 мл) – 80 мг
- банку енергетика (240 мг) – 80 мг
- чашка чорного чаю в пакетиках (240 мл) – 50 мг
- чашка зеленого чаю (240 мл) – 30 мг
- чашка какао з 1 чайної ложки какао-порошку - 15 мг
- 10 г чорного шоколаду – 20 мг
Аспартам
Популярний цукрозамінник пригнічує виробництво серотоніну (гормону щастя) та негативно впливає на мікрофлору ШКТ. Лікарка наголосила, що найчастіше аспартам зустрічається у солодких газованих напоях, від вживання яких краще утриматися.
Транс -жири
Фахівчиня з харчування розповіла про дослідження, які показали зв'язок вживання транс-жирів та фаст-фуду з депресією і тривожними розладами. Вона рекомендує мінімізувати їх кількість у раціоні – не вживати щодня, не робити їх базою свого харчування.
Солодощі, продукти з доданим цукром
Зловживання солодощами викликає стрибки глюкози, інсуліну та дофаміну. Через це людина може частіше відчувати занепад сил, апатію, тривогу чи навіть агресію. Відбувається це тільки тоді, коли продукти з цукром вживають систематично, не комбінуючи їх з білками, жирами, складними вуглеводами та клітковиною.
- Раніше лікарка розвінчала 5 популярних міфів про правильне харчування.