RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Чому постійно тягне на солодке: психологічні і фізіологічні причини

Замість того, щоб розібратися, чим замінити солодощі у раціоні і тим самим покращити своє самопочуття, ми обираємо повністю протилежний сценарій: біжимо до холодильника чи магазину у пошуках чогось смачненького.Лікар-ендокринолог із Вінниці Юлія Кривов'яз розповіла, що наш потяг до солодкого має психологічні і фізіологічні основи. Спеціалістка пояснила у новому пості в соціальних мережах, чому формується така залежність і чому нам так хочеться цукерок.

Лікар-ендокринолог Юлія Кривов'язФото: instagram.com/doctor_kryvoviaz

Психологічні причини:

високий рівень стресу спонукає побалувати себе шоколадкою.

"Солодкі продукти викликають підвищення рівня серотоніну, дофаміну, особливих з’єднань – ендорфінів, та на недовгий час забезпечують покращення настрою, зняття тривожності та інші приємні ефекти психоемоційної сфери. Однак дані ефекти нетривалі", - пояснює експертка на своїй сторінці в Instagram.

Відсутність повноцінного сну, перевтома. За допомогою солодощів багато людей намагаються підвищити свою активність, відчути бадьорість.

Фізіологічні причини:

Безвуглеводні дієти. Особливо дефіцит складних вуглеводів. Вуглеводи = енергія. "Якщо ви не снідали, працювали фізично чи розумово, то до обіду рівень глюкози в крові фізіологічно знижується, виникає відчуття голоду, виникає дратівливість і часто замість повноцінної їжі люди їдять щось солодке, щоб швидше полегшити самопочуття. Солодощі швидко підвищують цукор крові, але нутрітивної цінності така їжа немає. Полегшення короткочасне. Якщо протягом дня ви не дали достатньо "палива" організму, то він може ввечері попросити свою порцію у вигляді солодкого або мучного. Також зверніть увагу на дефіцит білка і корисних жирів у раціоні", - розповідає фахівець.

Фото: Getty Images

Інсулінорезистентність. Підвищений рівень інсуліну може викликати постійне відчуття голоду, а на фоні цього – тягу до солодкого. Фізична активність, зниження ваги тіла, раціональне харчування будуть розривати це замкнене коло.

Дефіцит заліза призводить до слабкості, втоми, і це також може бути причиною того, чому вам хочеться солодощів. Ваше тіло буде жадати швидкої енергії, щоб підбадьоритись.

Деякі джерела зазначають, що дефіцит цинку, хрому та магнію також може проявлятися у вигляді тяги до цукру. "Скажу так, деякі мої пацієнтки визначали дані показники лабораторно, але дефіциту в аналізах я не бачила", - підсумовує експертка.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я