RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Як потрібно харчуватися для гарного імунітету: поради лікаря

Осінь - сезон ГРВІ, коли віруси особливо активно випробовують нашу імунну систему на міцність. Вакцинація залишається найнадійнішим способом захиститися від грипу та ковіду, але допомогти імунітету можна і за допомогою харчування. Інфекціоніст Анастасія Лішневська розповіла, які продукти потрібні у раціоні для міцного здоров'я.

"Їжа має бути збалансованою: містити достатню кількість білків, ненасичених жирів, складних вуглеводів та вітамінів", - пише лікар в Instagram.

Читайте на тему: Кошмарить імунну систему: лікар пояснила, як "гормон стресу" кортизол впливає на організм.


Переглянути цей допис до Instagram

Допис, поширення ЛІКАР - ІНФЕКЦІОНІСТ (@inf_doctor_ua)

Корисні жири

Ненасичені жири, які містяться в рибі, кокосовій олії, горіхах, авокадо, оливках та нерафінованій рослинній олії, допомагають краще засвоюватися вітамінам А, Е, Д, К. Крім того, жири утворюють поверхнево-активну речовину, яка вистилає альвеоли легенів та знищує частину бактерій.

А ось насичені жири у раціоні слід обмежити. Вони містяться в жирному м'ясі, рафінованій олії, майонезі, маргарині.

Читайте по темі: Лікар розповіла, чим небезпечний безконтрольний прийом вітамінів та біодобавок.

Вуглеводи

Складні вуглеводи, які містяться в цільнозернових продуктах, овочах, ягодах, горіхах, насінні та зелені, допоможуть знизити рівень запалення та стабілізувати корисну мікрофлору організму.

Прості вуглеводи (солодощі, борошняні вироби, солодкі напої), навпаки, шкодять імунітету та посилюють запалення. Також їх дуже люблять шкідливі для організму бактерії та гриби.

Вітаміни та мікроелементи

Дуже важливо, щоб у раціоні було достатньо вітамінів А, В6, В12, фолієвої кислоти, С, Д, Е, а також мікроелементів – цинку, селену, міді, заліза. Вони підтримують як вроджений, так і набутий імунітет.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я