RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Українці масово скаржаться на погане самопочуття: що кажуть лікарі

Україна входить у сезон вірусних інфекцій

Україна входить у сезон вірусних інфекцій Фото: pixabay.com

В Україні почастішали випадки захворювання на респіраторні вірусні інфекції. Здебільшого мова йде про COVID-19. У МОЗ вже повідомили про чергову хвилю захворюваності на коронавірус і закликають не нехтувати своїм життям і здоров'ям та йти вакцинуватися. Який штам COVID зараз циркулює в Україні, які його особливості та незвичні симптоми? Чому тести не завжди його виявляють і чи допоможе четвертий "бустер" у боротьбі з захворюваністю – дізнавався "Апостроф".

Новий "Омікрон"

З початку вересня МОЗ повернулося в інформаційний простір із даними про захворюваність на COVID-19. Так, за період з 29 серпня по 4 вересня в Україні зафіксовано 16 155 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби. На жаль, за цей період зафіксовано 44 летальні випадки.

Звісно, цифри не настільки вражаючі, адже ще у січні 2022 року в Україні фіксували по 30 тисяч хворих на добу і більше. Та це тільки початок осінньої хвилі.

"Ми спостерігаємо початок зростання захворюваності і це початок осінньої хвилі, яка є базовою. Це очікувано, вже третій рік поспіль у вересні відбувається підвищення рівня захворюваності на COVID-19, і спадати він почне в березні-квітні, а може, і на початку травня", – розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Він також наголосив, що зараз ключовим є показник госпіталізацій – і він також зростає. Збільшується і кількість тестувань – на 10-15% щотижня.

Як розповіла в коментарі "Апострофу" заввідділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко, нова хвиля спричинена різновидом штаму "Омікрону", який називають типом "ВА.5". Він потрапив в Україну з Європи.

"В Україні ходить штам "Омікрон", який нам знайомий ще з зими. Однак у цього штаму існує багато ліній і взимку у нас превалювали типи "ВА.1" і "ВА.2". Другий тип у нас ще був влітку, а зараз превалює п'ята лінія, яка до нас потрапила з Європи. Через війну багато українців були вимушені виїхати за кордон, а зараз деякі повертаються, тому тип "ВА.5" з'явився у нас", – пояснює вона.

За її словами, поки що не можна сказати, що штам "Омікрону" типу "ВА.5" агресивніший за "ВА.2". Також залишається відкритим питання, чи може людина, яка перехворіла "Омікроном" раніше, заразитися його новим типом.

"Поки даних немає, дослідження будуть проводжуватися. Є сподівання, що якщо ти вже перехворів якимось одним типом, то іншим вже не перехворієш. Але це саме про варіанти "Омікрону". І є ще питання, можливо цей штам нас буде супроводжувати постійно, але це поки припущення, передбачити цього ми, звісно, не можемо", – каже Мироненко.

Ігор Кузін додав, що про сезонність коронавірусу можна буде говорити вже наступного року.

"Для коронавірусу це якраз третій рік. Думаю, до сезонної хвороби він наблизиться вже наступного року. І ми вже матимемо змогу його прогнозувати та запроваджувати ті чи інші запобіжні заходи — певні протиепідемічні або вакцинацію. Поки що ми розглядаємо ковід не як сезонне захворювання", – пояснив головний санлікар.

Схожість з ГРВІ та "лажа" з тестами

Лікарі зазначають, зараз перебіг коронавірусної хвороби став легшим.

"Менше ускладнень, часто без високої температури, менше ускладнень з боку легеневої тканини", – розповідає "Апострофу" лікар-інфекціоніст Анна Григорчик.

Водночас, за її словами, з'явилося більше симптомів збоку шлунково-кишкового тракту у вигляді послаблення стільця, болю в животі та інше.

Проте перебіг хвороби у кожної людини може бути різним, пояснює "Апострофу" дитячий інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), консультант з вакцинації проти COVID-19 у проектах Світового банку Федір Лапій. За його словами, занепокоєння викликає те, що у деяких хвороба протікає тяжко, з ураженням органів дихання, з високим ризиком смерті серед груп ризику.

"Для хворих на COVID-19 притаманне як значне підвищення температури, так і нормальна температура, яка супроводжується слабкістю хворого. На тяжкість перебігу впливає кілька факторів. Перший фактор – вік. У людей літнього віку температура може бути відсутня, але є ускладнення, які призводять до смерті. І чим старший вік, тим вищий ризик смерті. По-друге, треба брати до уваги, чи вакцинована людина. Чітко відомо, що у вакцинованих ризик тяжкого перебігу коронавірусу є нижчим. Це не означає, що не може бути високої температури, але ризик госпіталізації та смерті в рази нижчий. Далі треба брати до уваги, яка це зустріч з вірусом: перша, друга чи третя. Бо є поняття природньої ревакцинації, коли в результаті зустрічі з вірусом в природі, організм може посилити свій захист. І навіть біологічні особливості людини можуть бути причиною різного перебігу COVID-19, навіть одним і тим самим варіантом, у різних людей", – розповів лікар-інфекціоніст.

Загалом же для штаму "Омікрон" характерні симптоми звичайної застуди, через це все важче визначити саме коронавірусну хворобу за клінічними ознаками.

"Зараз набагато важче зорієнтуватися по симптомам. Якщо раніше ми бачили типові симптоми у вигляді порушення нюху, смаку, дуже високої температури, інтоксикації та головного болю, то зараз немає такої типової картини, яка характерна минулим хвилям. Тому, звичайно орієнтуємося на результати експрес-тестів", – каже Алла Григорчик.

Проте останнім часом почастішали нарікання збоку українців на помилкові результати експрес-тестів. Лікарі пояснюють, що це може бути наслідком багатьох факторів.

"По-перше, ми маємо справу з мутованим вірусом. По-друге, кількість вірусу набагато менше осідає в носоглотці і він більше спускається до шлунково-кишкового тракту. Тому, коли робимо тест у перші години або першу добу захворювання, буває, що тест показує негативний результат. Тому треба почекати та зробити повторний. Або пізніше зробити тест на антитіла, який точно підвередить чи спростує наявність вірусу", – пояснює Григорчик.

Водночас Федір Лапій наводить ще одну, доволі банальну причину.

"Окрім вірусу SARS-CoV-2, симптоми застуди викликають і інші віруси. Тому, якщо лабораторні дослідження показують негативний результат, тут є два варіанти: або це не COVID-19, або можлива проблема с тест-системами. Експрес-тести можуть надавати негативний результат, бо вони шукають певний антиген, який може бути змынений. Відповідно, стандартна тест-система, яка розроблялася з огляду на варіант, наприклад, "Дельта", може не працювати щодо варіанту "Омікрон", – пояснив інфекціоніст.

До речі, лікарі фіксують і ріст хворих на ГРВІ. Пов'язане це з сезонністю, а також з поверненням дітей у дитсадки та початком навчального року у школах.

Другий "бустер" для всіх

Нещодавно головний санлікар повідомив, що МОЗ планує дозволити отримання другого бустерного щеплення проти COVID-19 всім охочим громадянам України без обмежень. Раніше це було дозволено тільки людям з груп ризику.

Як повідомив "Апострофу" Федір Лапій, відповідний наказ був підписаний 2 вересня. За рекомендаціями МОЗ, другу бустерну дозу можна робити через чотири місяці після першої.

Чи зможе друге бустерне щеплення покращити ситуацію з черговою хвилею ковіду?

"Рівень антитіл залишається у багатьох на високому рівні і після попередньої бустерної дози. А враховуючи, що вірус має мутацію і він сам по собі дає більш легкий перебіг захворювання, важко сказати, як буде впливати ця чергова вакцинація. Скоріше за все вона викличе черговий підйом рівня антитіл та подальший перебіг захворювання буде протікати більш легко та без ускладнень", - підсумувала Анна Григорчик.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів