RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Як покращити харчові звички і зробити їх здоровими: поради дієтолога

Сильний стрес, викликаний вторгненням РФ в Україну, сильно позначився на наших побутових звичках, зокрема і на харчуванні. Навіть люди, які до війни дотримувалися принципів збалансованого харчування, зараз змінили харчові вподобання. Про те, як виробити здорові звички в їжі та налагодити раціон, розповіла у соціальних мережах дієтолог-нутріціолог Ілона Рожок.

Ілона РожокФото: instagram.com/ilona_rozhok

"З чого починати правильне харчування чи схуднення? З продуктів? Ні! З калорій? Ні! Зі звичок!". - наголосила експертка в Instagram.

Як покращити харчові звички?

  • Вода має бути з вами і навколо вас. "Думаю, тут навіть не потрібно пояснювати, але таку звичку варто взяти до уваги, тому що часто ми просто забуваємо випити склянку води", - каже фахівець.
  • Планувати меню і перекуси. За словами дієтолога, планування дуже важливе у разі переїдання: "Не взявши з собою перекус, ви зайдете в першу пекарню, звідки буде смачно пахнути і візьмете найбільшу булочку чи круасан, а непродумана вечеря призведе до того, що ви в "голодній паніці" будете їсте усе, що є в холодильнику, або ж замовите піцу.
  • Не користуйтеся гаджетами, коли їсте або не беріть їжу, коли, наприклад, дивитесь серіал. У такому разі вам буде складно контролювати порцію. А звичка просто "пожувати" навряд чи потрібна.
  • Не купуйте додому солодке. Тут все просто: немає цукерок вдома - ми їх не їмо. Якщо ж хочеться купити щось солодке до чаю, можна з'їсти сухофрукт або горішки.

Читайте також: В яких випадках правильне харчування може нашкодити: пояснення лікаря.

  • Згадайте правило брудної тарілки. З дитинства нам забороняли залишати їжу в тарілці. "Не встанеш зі столу, поки не доїси". Але насправді недоїсти і залишити їжу цілком нормально, якщо ви вже ситі.
  • Знайдіть баланс. В супермаркеті погляньте у свою корзину. Там має бути 85% базових продуктів (овочі, крупи, м‘ясо, риба) і дайте собі 15% на продукти, споживання яких варто обмежувати. І кожного разу ці 15% слід поступово зменшувати.
  • Харчуйтесь різноманітно. "Знаходьте нові рецепти, готуйте разом з чоловіком чи дитиною. Не забувайте насолоджуватись їжею та процесом приготування, адже соціальна функція їжі є не менш важливою", - підсумовує фахівець.

Фото: Getty Images

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я