RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

В яких випадках правильне харчування може нашкодити: пояснення лікаря

Правильне харчування – це та корисна звичка, яку хочуть додати в своє життя більшість людей. Однак навколо неї існує безліч міфів, і не завжди зрозуміло, що є правдою, а що - вигадкою. Тому у таких питаннях краще довіряти думці досвідчених спеціалістів, щоб не нашкодити власному здоров'ю. Лікар-ендокринолог Юлія Кривов'яз пояснила, у яких ситуаціях правильне харчування матиме скоріше негативні наслідки, замість позитивних.

Лікар-ендокринолог Юлія Кривов'язФото: instagram.com/doctor_kryvoviaz

"Правильне харчування при неправильному підході може мати шкідливий вплив на організм", - розповіла експертка у своєму блозі в Instagram.

Чому?

Одержимість правильним харчуванням

Орторексія – це харчовий розлад. У людини виникає нездорова одержимість здоровим харчуванням. На відміну від інших розладів харчування, орторексія здебільшого пов’язана з якістю їжі, а не кількістю їжі. Харчовий раціон визначається виключно за критерієм "корисності" продукту, водночас смакові переваги до уваги не беруться. "Зриви" призводять до тривожності та почуття провини.

Відмова від жирів

Багато хто вважає, що жири зайві в раціоні, і дотримуються харчування без них. Проте жири – дуже важливі макроелементи, які забезпечують ситість, є основою для побудови мембрани клітин, деяких гормонів, беруть участь в хімічних реакціях, пов’язаних з ростом, розмноженням, імунною функцією та метаболізмом. Головне – правильно збалансувати різні види жирів.

Фото: unsplash.com

Відмова від солі

Дефіцит натрію призводить до порушення водно-сольового балансу, що може стати причиною нудоти та головного болю.

Вживання в їжу знежирених продуктів

Рекомендації споживати їжу з низьким вмістом жиру призвели до того, що виробники харчових продуктів зрозуміли, що нижчий вміст жиру – це менш насичений смак, а значить і нижчі продажі. В результаті вони компенсовували це високим вмістом цукру та рафінованого зерна. І продавали ці продукти як "здорові'', хоч насправді ці продукти лише сприяли набору ваги.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я