RU  UA

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Чи можна пити каву на голодний шлунок: дієтолог дала відповідь

Кава – для багатьох улюблений напій, який допомагає збадьоритися та отримати запас енергії. І чимало людей звикли пити його одразу після підйому, часто пропускаючи навіть сніданок. Чи можна пити каву на голодний шлунок та чи підвищує вона ризик появи гастриту, розповіла на своїй сторінці у Facebook дієтолог Оксана Скиталінська.

"Наш шлунок - це орган, який може витримувати присутність багатьох різних речовин, зокрема, шкідливих. Слизова оболонка покрита шаром захисного слизу, який захищає її від соляної кислоти, яка потрібна для перетравлювання їжі", - пояснюється в публікації.

Фото: unsplash.com

Спеціалістка говорить, що навіть дуже міцна кава не може спровокувати появу гастриту чи виразки. Вона додає, що кава стимулює утворення соляної кислоти, але це ніяк не впливає на слизову шлунка.

Проте у людей, у яких є рефлюксна хвороба (коли частина кислого шлункового вмісту повертається в стравохід), цей напій може викликати печію. Але цьому також можна зарадити: додавати до кави молоко.

Читайте на тему: Пити чи не пити: кардіолог розповіла про користь і шкоду кави для серця.

"Печію у людей, в яких не змикається сфінктер між стравоходом та шлунком (кардіальний сфінктер), може викликати не лише повернена в стравохід їжа, а будь-які кислі продукти, мінеральна вода і просто нахил тулуба", - каже дієтолог.

Як на рахунок кишечника та інших органів травлення?

"Кава прискорює перистальтику, тому корисна для тих, у кого закрепи. Кава стимулює утворення жовчі (має легкий жовчогінний ефект) та секрецію підшлункової залози, - також розповідає Скиталінська. - Ці її властивості означають, що вона покращує травлення".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я