RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Коли родимка стає небезпечною: 5 ознак, які вимагають звернення до лікаря

За родимками, які є на тілі кожної людини, варто уважно пильнувати, аби не наражати себе на небезпеку. Експерти з Міністерства охорони здоров'я України пояснили, у чому саме може бути небезпека, пов'язана з родимками, та коли варто звертатися до лікаря.

"Меланома – один із найнебезпечніших типів раку шкіри. Це злоякісне новоутворення, яке розвивається з пігментних клітин меланоцитів та найчастіше вражає шкіру. Проте в окремих випадках воно може розвиватися й на слизових оболонках, під нігтями, на райдужці ока, а далі – через лімфу і кров – вражати майже всі органи. Меланома може виникати не лише там, де є родимка, але й у місцях, де її немає", - зазначається в публікації, що з'явилася в Telegram-каналі відомства.

Фото: t.me/mozofficial

За даними Національного канцер-реєстру України, у 2020 році були зареєстровані 2422 випадки меланоми, трохи більше ніж третину випадків – 37,7 % – виявили під час профілактичних оглядів. Тому дуже важливо регулярно оглядати шкіру свою і своїх близьких – це допоможе вчасно виявити підозрілі зміни.

Читайте також: Які обстеження треба пройти жінкам і чоловікам для профілактики онкологічних захворювань.

На що варто звертати увагу?

Асиметрія. Якщо розділити родимку навпіл, її частини мають виглядати однаковими. Якщо ж це не так, це може бути однією з небезпечних ознак.

Межа. Вона має бути рівною та чіткою. Якщо родимка має зубчасті чи нерівні краї - це також привід для занепокоєння.

Колір. У разі якщо родимка змінила забарвлення, наприклад, з'явилося почервоніння чи просто має нерівномірний колір, варто звернутися за консультацією до спеціаліста.

Фото: Getty Images

Діаметр. Якщо родимка почала збільшуватися або більша за розмір горошини (5-6 мм), також краще звернутися за допомогою до фахівця.

Розвиток. Звертатися до лікаря варто у тому випадку, якщо ви помітили, що родимка або пляма на шкірі змінилася упродовж якогось часу.

"Найпоширеніша ознака меланоми - трансформація шкіри: нові родимки або зміна старих, а також ураження шкіри, що довго не загоюються. Не слід нехтувати профілактичним оглядами у експерта", - резюмували спеціалісти із МОЗ.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я