RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Можуть провокувати рак: вчені попередили про небезпеку УФ-ламп для манікюру

Загальновідомо, що шкіру слід захищати від сонця, оскільки ультрафіолетове випромінювання прискорює старіння, ушкоджує ДНК та провокує розвиток раку. Наразі вчені виявили, що УФ-лампи для манікюру в цьому плані можуть бути не менш небезпечними.

Дослідники з Каліфорнійського університету Сан-Дієго вважають, що тривале використання сушарок для лаку може збільшити ризик розвитку раку шкіри. Своїми висновками вони поділилися у статті, опублікованій у журналі Nature.

Фото: Getty Images

Команда під керівництвом професора Людмила Александрова опромінювала в УФ-лампі зразки клітин шкіри людей і мишей, після чого вимірювала їх життєздатність через 48 годин. 20-хвилинне опромінення призводило до загибелі 20-30% клітин у чашці Петрі, тоді як три послідовні 20-хвилинні опромінення викликали загибель від 65% до 70% клітин.

Читайте також: Чи потрібно засмагати, щоб отримати більше вітаміну D: лікар розвінчала міф.

Вчені дійшли висновку, що опромінення клітин шкіри ультрафіолетовою сушаркою для лаку підвищує рівні активних форм кисню, що узгоджується з пошкодженням ДНК. Це може призводити до мутацій в геном клітин і, як наслідок, раку шкіри.

"Необхідні великомасштабні епідеміологічні дослідження для точної кількісної оцінки ризику раку шкіри рук у людей, які регулярно використовують УФ-сушарки лаку для нігтів, - йдеться у статті. - Цілком ймовірно, що для завершення таких досліджень і подальшого інформування широкому загалу знадобиться не менше десяти років".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я