RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Здоров'я

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

25 березня

23 березня

22 березня

21 березня

20 березня

19 березня

18 березня

16 березня

15 березня

Всі новини

Чи потрібно засмагати, щоб отримати більше вітаміну D: лікар розвінчала міф

Ще у 2021 році вчені дійшли висновку, що дефіцит вітаміну D підвищує ризик тяжкого перебігу Covid-19. Також із його нестачею пов'язують схильність до сезонних депресій, випадіння волосся і навіть зниження лібідо у жінок.

Вітамін D утворюється в організмі під впливом сонячного світла, і деякі люди намагаються запастися ним за допомогою засмаги. Ендокринолог Ілона Ханько попередила про ризики, пов'язані з такою поведінкою.


Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Ендокринолог Психолог онлайн (@likar_khanko)

"Здавалося б, усе просто. Якщо вітамін D утворюється в шкірі, коли на неї потрапляє сонячний (ультрафіолетовий) промінь, то чим більше ми знаходимося під сонечком, тим більше вітаміну D утвориться. Але ситуація насправді протилежна, - пише лікар у Instagram. - Коли людина засмагає, у неї в шкірі утворюється пігмент меланін. Саме завдяки йому шкіра стає темнішою. Меланін конкурує з вітаміном D за ультрафіолетові фотони. Відповідно, або засмага, або сонячний вітамін. І вибір тут залежить не від нас".

Лікар Ханько порадила людям перевіряти свій рівень 25(ОН)D у крові, і у разі дефіциту приймати вітамін D постійно, і влітку, і взимку. Дозування при цьому має визначити спеціаліст.

"Загоряти для кращого утворення вітаміну D неефективно. А тривале перебування під активним сонцем підвищує ризик раку шкіри. Тому краще приймати препарат у таблетках або краплях. Це безпечніше для вашого здоров'я", - попередила вона.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я