RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Лікар розповіла, в якому віці жінки найчастіше хворіють на рак молочної залози

Рак молочної залози - це найрозповсюдженіший вид онкологічних захворювань серед жінок. Цей діагноз отримує кожна восьма жінка. Онкохірургиня і трансплантологиня Ксенія Михайлюк пояснила, чому більшість людей відмовляються від профілактичних обстежень у лікарів та в якому віці найчастіше розвивається ця хвороба.

"Рак молочної залози - це ціла група захворювань, які різняться залежно від біологічних особливостей пухлини. Спільним є головне: раннє виявлення підвищує шанси на успішне радикальне лікування, збереження грудей та життя без рецидиву", - розповідає експертка на своїй сторінці в Instagram.

Фото: Getty Images

Чому ж ніяк не вдається забезпечити вчасне обстеження для всіх жінок?

"Як лікарка-онкологиня я бачу банальну відповідь: у сучасному світі ми купуємо емоцію. Коли потрібно виконати скринінгове обстеження, домінуюча емоція - це страх "щось знайти". І цю емоцію дуже не хочеться "купувати", хочеться це відкласти наостанок і уникати якомога довше", - поділилася Михайлюк.

Читайте також: Допомагає перемогти рак: вчені розповіли, що посилює дію ліків.

За словами спеціалістки, боротись зі страхом допомагає інформація: чим більше ми знаємо, тим менше місця для домислів.

Також лікарка відповіла на найпопулярніші питання, що стосуються раку молочної залози.

Рак молочної залози означає обов'язкове видалення грудей? Ні, вчасно пройдене обстеження дозволить зберегти груди.

Фото: instagram.com/gutsulkakseniia

Фото: instagram.com/gutsulkakseniia

Як часто потрібно проходити обстеження? Якщо у вашій родині не було випадків раку, достатньо буде раз на рік проходити огляд у лікаря та робити УЗД молочних залоз.

Фото: instagram.com/gutsulkakseniia

До якого лікаря йти? У Європі та США - це гінеколог, в Україні - мамолог.

Фото: instagram.com/gutsulkakseniia

Якщо жінка щось намацала на грудях - це рак? Не завжди. Є певний алгоритм діагностики та спостереження, залежно від того, що було виявлено, розмірів утворення та динаміки росту.

Фото: instagram.com/gutsulkakseniia

Якщо у когось із родини був рак, я теж в групі ризику? Щоб з'ясувати це, лікарка радить здати генетичний тест, щоб знати свою скрінінгову стратегію.

Фото: instagram.com/gutsulkakseniia

Чи корисно годувати дитину грудьми? Згідно з даними досліджень, тривале грудне вигодовування знижує ризик захворіти на рак молочної залози.

Фото: instagram.com/gutsulkakseniia

Читайте на тему: Як виявити рак передміхурової залози: медики назвали сім симптомів.

Чи можна запобігти розвитку остеопорозу у жінок в менопаузі? Для профілактики чи лікування лікар може призначити препарати кальцію в комбінації з вітаміном Д3 або розглянути замісну терапію естрогенами. Важливо також дотримуватися здорового способу життя.

Фото: instagram.com/gutsulkakseniia

В якому віці можна захворіти на рак молочної залози? В будь-якому, але з часом ризик зростає. Найбільше випадків раку молочної залози в Україні припадає на вік 70-75 років.

Фото: instagram.com/gutsulkakseniia

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я