RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Не родимки і не ластовиння: дерматолог розповіла, чому на обличчі з'являються пігментні плями

Пігментні плями або, як їх ще називають, "поцілунки сонця" є однією з найпоширеніших проблем шкіри. Дерматолог Вікторія Миронюк для проекту "Свій Док" розповіла, чому вони з'являються та як правильно боротися із темними плямами на обличчі.

"Поцілунки сонця", з якими саме час поборотися восени. Мова про ті незрозумілі пігментні темні плями на шкірі, що не родимки і не ластовиння. Часто вперше виникають під час вагітності, так часто, що аж отримали назву "маски вагітності"( у 75% вагітних). Проте присутні не тільки у вагітних", - пише лікар в Instagram.

Фото: instagram.com/sviy.doc

Причинами появи пігментних плям на обличчі є:

  • надмірне сонячне опромінення, вживання медикаментів, генетика;
  • терапії гормонами, зокрема КОК;
  • люди, які добре засмагають або мають природно-коричневу шкіру (3 та 4 фототип);
  • захворювання ендокринної системи (щитовидної залози чи надниркових залоз).

"Проте все зав’язано на гормонах (естрогені та прогестероні), рівні яких зростають в період вагітності фізіологічно та впливають на шкіру, - пояснює дерматолог. - Пігментація обумовлена надмірним виробленням меланіну - пігментними клітинами меланоцитами, який поглинається кератиноцитами (епідермальний меланоз) і відкладається в дермі (дермальний меланоз, меланофаги)".

Крім того, існує і генетична схильність до пігментації. За словами лікаря, приблизно 1/3 пацієнтів із мелазмою повідомляють про такий стан у родичів. Через свою симетричність у розташуванні (лоб, щоки, ніс, верхня губа, нижня щелепа), мелазма отримала назву "маски". У більшості людей мелазма - хронічний стан, якщо вона зникає візуально, то це - ремісія, а не повне вилікування.

"Це доброякісне захворювання, по своїй фізичній природі. Але психологічно аж ніяк не безневинне. Незадоволення зовнішністю, сором, фрустрація, вплив на міжособистісні стосунки - всі ці ефекти від наявності мелазми були фіксовані у пацієнток", - сказала дерматолог.

Коли зникнуть пігментні плями?

Мелазма, що виникла під час вагітності, зникне протягом року після пологів. Однак окремі ділянки гіперпігментації можуть залишитися назавжди.

Якщо пігментні плями були на обличчі до вагітності, вони можуть спонтанно зникнути під час.

Як доглядати мелазму?

  1. фізичний захист від сонця – тінь, капелюх, окуляри.
  2. сонцезахисний крем з широким спектром захисту від UVA та UVB з SPF 30-50 цілий рік.

Як лікувати?

Лікування включає місцеві препарати та догляд.

"Препаратами, що застосовуються, є гідрохінон, азалеїнова кісота, ретинол, гліколева та мигдальна кислота, арбутин, вітамін С, коєва кислота, хімічні пілінги, лазерні методики та інші. Деякі з цих методів протипоказані під час вагітності та грудного вигодовування", - зазначила фахівець.

Фото: instagram.com/sviy.doc

Фото: instagram.com/sviy.doc

Фото: instagram.com/sviy.doc

Фото: instagram.com/sviy.doc

Фото: instagram.com/sviy.doc

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я