RU  UA

Понеділок, 29 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Як покращити настрій: перевірений спосіб отримати "гормони щастя"

Підтримувати гарний настрій в умовах війни в Україні складно, але якщо ви перебуваєте у відносній безпеці, перевірені способи боротьби з хронічним стресом допоможуть стабілізувати психологічний стан. Центр громадського здоров'я України радить для цього фізичну активність.

Читайте також: Не будуйте нереальних планів: терапевт пояснив, як навчитися жити в умовах тривалої війни.

Фото: Getty Images

Справа в тому, що регулярні фізичні навантаження знижують рівень кортизолу - "гормону стресу", який негативно впливає на різні аспекти нашого здоров'я, включаючи мозок. Також фізична активність стимулює вироблення ендорфінів та серотоніну - "гормонів щастя", які не просто покращують настрій, але й допомагають зменшити больові відчуття, підтримують загальний психічний стан.

Дослідження показують, що значно зменшити симптоми тривоги можна за допомогою всього 30 хвилин вправ помірної інтенсивності. Вечірні прогулянки протягом 15-30 хвилин покращують якість сну, здатність керувати емоціями, а також когнітивні (пізнавальні) функції: пам'ять, концентрацію, мотивацію, здатність до навчання.

Щоб ввести фізичну активність у своє життя, лікарі та психологи рекомендують наступні кроки:

Легкий початок. Не вимагайте від себе спортивних рекордів, коли тільки почали займатися. Будь-яка активність буде корисною: прогулянка протягом 10 хвилин , коротке домашнє тренування, присідання або планка. Коли ваша фізична форма покращиться, ви самі відчуєте, що навантаження можна збільшити.

Читайте також: Як покращити самопочуття, якщо ви не виспалися: корисні поради.

Насолода від вправ. Вибирайте ту фізичну активність, яка приносить вам максимум задоволення. Не всім підходить біг чи тренажерний зал. Можливо, більше радості ви відчуватимете від плавання, танців, йоги, довгих піших прогулянок.

Системність. Тренування раз на місяць – краще, ніж нічого, але оптимально, якщо фізична активність буде регулярною та послідовною. Сплануйте свій розклад на тиждень, щоб включити в нього фізкультуру. Лікарі радять дорослим дотримуватися норм у 150 хвилин помірних або 75 хвилин інтенсивних кардіовправ на тиждень.

Позитивний підхід. Прагнення до досконалості у своїй фігурі чи вправах може негативно вплинути на мотивацію. Головне – ті позитивні емоції, які ви отримуєте у русі. Але якщо ви пропустили заплановані тренування, не докоряйте себе і не відмовляйтеся від задуманого. Ви завжди можете повернутися до активності, щоб покращити свій настрій та здоров'я.

Дізнайтеся також, як зменшити стрес та тривогу: ці прості звички покращують життя.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я