RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Психологи назвали ознаки здорових стосунків у парі: перевірте себе

Справжнє кохання та здорові стосунки у парі допомагають людям підтримувати психологічне та фізичне здоров'я, бути щасливими та задоволеними життям. Але що саме полягає в цьому понятті? Центр громадського здоров'я України назвав ознаки здорових стосунків із посиланням на ресурс HealthDirect.

Читайте також: Як зменшити стрес та тривогу: прості звички, які покращують життя.

Фото: unsplash.com

Відкрите спілкування

У здорових стосунках люди можуть відкрито спілкуватися на теми, які їх турбують чи цікавлять. Психологи кажуть, що таке спілкування має бути комфортним та обопільним, зі зворотним зв'язком від кожного з партнерів.

Довіра

Не довіряючи коханій людині, неможливо почуватися поруч із нею комфортно та безпечно. Ось чому важливо бути у стосунках впевненими у тому, що вам не завдадуть шкоди – ні фізичної, ні моральної.

Самоповага

У здорових стосунках партнери повинні взаємно підтримувати одне одного, але не "розчинятися" у коханні. Зберігаючи самоповагу та себе як особистість, ви збережете незалежність і зможете задовольняти усі свої потреби.

Взаємний інтерес

Здорові стосунки повинні містити щиру зацікавленість пари одне в одному. Важливо цікавитися думкою коханої людини, знати про її інтереси, погляди на життя, цінності та цілі.

Читайте також: Чому в Україні зросла кількість розлучень під час війни: пояснення психотерапевта.

Спільне дозвілля

Спільне проведення часу - важлива частина здорових стосунків. Але при цьому вони не повинні погіршуватися, якщо люди мають особистий простір і іноді проводять вільний час нарізно.

Фізична близькість

У здорових стосунках люди намагаються підтримувати фізичну близькість, і йдеться не лише про секс. Сюди також входять обійми, поцілунки та інші типи фізичного котакту, що допомагає зберігати близькість та романтичний зв'язок. При цьому важливо, щоб партнери відкрито говорили про свої потреби та не влаштовували скандалів через відмову. Кожен має почуватися безпечно, без тиску та примусу.

Вирішення конфліктів

Сварки та конфлікти можуть виникати навіть у здорових стосунках – це абсолютно нормально. Але важливим є те, як ви виходите з цих криз. Конфлікти мають вирішуватися чесно та з повагою, з обопільним бажанням партнерів почути одне одного та виправити ситуацію на краще.

Читайте також: Серйозна загроза здоров'ю: лікарі розповіли про небезпеку самотності.

Також психологи радять поставити собі низку питань, і якщо більшість відповідей будуть позитивними, то у вас, імовірно, здорові стосунки.

  • Мій партнер підтримує мій розвиток?
  • Чи є у нас спільні цілі у майбутньому?
  • Чи хочемо ми від стосунків того самого?
  • Чи можу я бути собою у стосунках?
  • Чи приймаю я свого партнера таким, яким він є?
  • Чи порівну ми беремо і віддаємо одне одному у стосунках?
  • Чи стає моє життя кращим, коли я зі своїм партнером?

Ознаками нездорових стосунків при цьому можуть бути спроби контролювати або змінювати кохану людину, порушення особистих кордонів, постійна критика, небажання проводити час разом, страх чи занепокоєння поруч із партнером.

Дізнайтеся також, як рідним військових спілкуватися з ними під час зустрічей.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я