RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Від депресії, деменції та тривоги: які продукти позитивно впливають на психічне здоров'я

Не секрет, що є перелік продуктів, які допомагають легше впоратися зі стресом, і в цілому мають позитивний вплив на наше психічне здоров'я. Які саме компоненти опинилися у цьому списку та в чому їхня користь, розповів дієтолог, консультант з громадського здоров'я МОЗ України Олег Швець. Відповідна публікація з'явилася на офіційному сайті відомства.

Читайте також: Чому від стресу псується стан шкіри, з'являються акне та інші хвороби.

Фото: unsplash.com

Які продукти добре впливають на психічне здоров'я

  • Середземноморська дієта допомагає побороти депресію, інсульт та деменцію. Це вдалося з'ясувати завдяки дослідженню, проведеному у 2009 році. Там йшлося про те, що люди які вживають достатньо фруктів, овочів, горіхів, цільного зерна, риби та насичених жирів, мають на 30% нижчий ризик розвитку вище зазначених станів та хвороб, аніж ті, хто більше споживає м'ясних та молочних продуктів. Ті, хто вживають оливкову олію, також мають менший ризик ішемічного інсульту та меншу ймовірність розвитку легких когнітивних розладів, хвороби Альцгеймера.
  • Риба допомагає запобігти численним захворюванням мозку. Проведене у 2010 році дослідження показало, що споживання риби має прямий зв'язок з меншим ризиком психосоматичних симптомів. Інший проведений аналіз продемонстрував, що риб'ячий жир запобігає психозу у людей з високим ризиком. Дефіцит Омега-3 може сприяти появі фактору ризику самогубства. Фахівець пояснює, що найвищий рівень омега-3 поліненасичених жирних кислот міститься у жирній холодноводній рибі, зокрема в лососі, оселедці та скумбрії.
  • Ягоди уповільнюють зниження когнітивних функцій завдяки антиоксидантним та протизапальним властивостям. Дієти з високим вмістом полуниці, чорниці чи ожини допомагають відновлювати пов'язаний з віком дефіцит нервової функції та поведінки, а також стимулюють аутофагію, за допомогою якої клітини очищаються від кінцевих продуктів метаболізму.
  • Раціон з високим вмістом фруктів, овочів, цільного зерна, високоякісного м'яса та риби знижує ризик появи тривожних розладів на 30% у порівнянні з високим споживанням оброблених продуктів і насичених жирів. Необроблене червоне м'ясо захищає від депресії та тривожних розладів, однак тут варто пам'ятати, що вирішальне значення має його якість.

Читайте на тему: Як впоратися з емоційним голодом та переїданням через стрес: поради лікаря.

Фото: unsplash.com

  • Кава - споживання 1-6 чашок на день знижує ризик інсульту на 17%. Кавові зерна мають антиоксидантні сполуки, що здатні зменшити окислення ліпопротеїдів низької щільності. Також споживання цього напою пов'язане з підвищенням чутливості до інсуліну та зниженням концентрації маркерів запалення.
  • Шоколад - чим темніше, тим краще - допомагає знешкоджувати вільні радикали та покращує функцію ендотелію та тромбоцитів. Щоденне споживання 6 грамів якісного шоколаду знижує ризик інфаркту міокарда та інсульту у дорослих на 39%.

Читайте на нашому сайті: Тренер назвав прості способи зберегти фігуру під час зимових свят.

Яких продуктів краще уникати

На імунну систему згубно впливають насичені жири та рафіновані вуглеводи, тобто харчування, багате молочними продуктами з високим вмістом жиру, смаженої, рафінованої та солодкої їжі. Так само згубний вплив матиме і надмірне споживання солі, яка підвищує артеріальний тиск і сприяє ризику появи інсульту.

Наостанок дієтолог зауважує, що споживання великої кількості оброблених та некорисних продуктів сприятиме появі депресії або дистимії (хронічної депресії).

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я