RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Чому від стресу псується стан шкіри, з'являються акне та інші хвороби

Хоча стрес є природною реакцією організму на зовнішні подразники, він негативно впливає на здоров'я, коли стає хронічним. Від стресу страждають різні системи і органи, і мова тут йде не про "психосоматику", а про справжнісінькі фізіологічні зміни.

Читайте також: Як харчуватися при стресі: дієтолог порадила корисні продукти та страви.

Фото: Getty Images

Психологиня Богдана Валігура на платформі доказової медицини "Бережи собі" розповіла, чому під час стресу може погіршуватися стан шкіри.

За словами спеціалістки, люди часто починають боротися з хронічним стресом шкідливими способами: їдять фастфуд, вживають алкоголь, курять, менше рухаються і гірше сплять, менше за собою доглядають.

"Ці зміни способу життя не можуть не відображатися на шкірі, – пояснює Валігура. – Крім того, стрес впливає на мікробіоту кишечника, що теж позначається на стані шкіри".

Під впливом стресу люди стають більш схильними до дематиломанії: підходять до дзеркала, починають розчісувати шкіру, видавлювати прищі. Таку поведінку дуже важко контролювати.

Читайте також: Як харчуватися при акне: лікар дала список корисних і шкідливих продуктів.

"Все це призводить до значного погіршення стану шкіри, збільшується ризик зараження та шрамів. До того ж стрес сприяє запальним процесам: змінюється вироблення шкірного сала, шкіра стає більш чутливою до впливу зовнішнього середовища, сповільнюється відновлення після ран, - пише експертка. - За наявності вродженої схильності або хронічних захворювань шкіри стрес стає каталізатором їх прояву. Багато досліджень проведено щодо впливу стресу на акне, псоріаз та інші дерматологічні хвороби".

За словами психологині, людям із такими проблемами слід стати більш усвідомленими, щоб помічати, що і як впливає на їхній стан. Також потрібно навчитися керувати стресом, щоб зменшити його негативні наслідки.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я