Під час повномасштабної війни більшість українців перебувають у стані хронічного стресу, і стандартні поради "відпочити та не нервувати" в таких умовах не спрацьовують. Однак є способи підтримати свій організм, і правильне харчування – найпростіший із них.
Дієтологиня Оксана Скиталінська на своїй сторінці у Facebook опублікувала відео, в якому поділилася рекомендаціями щодо харчування у стресовий період. Лікарка говорить, що основою мають стати овочі та білкові продукти.
Читайте також: Техніки самодопомоги при стресі, яким слід приділяти кілька хвилин щодня.
При хронічному стресі в крові постійно присутній гормон кортизол, який запускає цілу низку гормональних та біохімічних реакцій. Це сприяє набору ваги та розвитку різних захворювань. Саме тому кількість людей із надмірною вагою в Україні поступово збільшується.
"Кортизол стимулює апетит. Нам хочеться їсти, ми постійно їмо, у нас неправильний обмін речовин. Глюкоза перетворюється практично вся на жир. Сил немає, вага росте, холестерин стає гіршим. Багато людей навіть лицем змінюються від високого рівня кортизолу. Обличчя стає опухлим, збільшується шия, верхня половина тулуба, а м'язи розпадаються, - каже дієтологиня. - На жаль, таких людей стає більше".
Які продукти корисно їсти при стресі
"Потрібно, щоб наша харчова тарілка була наполовину наповнена правильним гарніром - це всі види овочів. Перегляньте своє ставлення до каш. Пару ложок вівсянки можна покласти, а цілу тарілку - не потрібно. Те саме стосується й інших каш, особливо рису. Гарніри - овочеві: стручкова квасоля, помідори, перець, кабачки, баклажани, гарбуз. Тушкуйте, запікайте, готуйте на пару, їжте сирими", - радить Скиталінська.
Коли людина в стані стресу, вона має більшу потребу в білку. Намагайтеся їсти білок при кожному прийомі їжі. Це яйця, нежирне м'ясо, риба, морепродукти, гриби, бобові та молочні продукти. "До 100 г – середня порція білка", – каже лікарка.
Читайте також: Постійна втома заважає жити: лікарі назвали найпоширеніші причини цього стану.
Слід додавати протизапальні продукти - зелень, чорні ягоди та трохи капусти або рукколи. Також потрібні омега-3 жирні кислоти: оселедець, горіхи, насіння льону. Будуть корисними і капсульовані добавки омега-3.
"Вітамін С особливо потрібен при стресі, - каже Скиталінська. - Найбільше його в шипшині. 2 ст. ложки ягід шипшини потовкли, залили окропом, настояли і пийте протягом дня". Якщо ви приймаєте аптечні таблетки вітаміну С, їх краще потовкти в порошок і змішати з апельсиновим або грейпфрутовим соком.
Також у стресі організм накопичує більше натрію та втрачає калій. Нам потрібні продукти, які містять калій, наприклад, печена картопля (не в мундирі).
Лікарка радить пити зелений чай – універсальний адаптоген, який допоможе організму врегулювати всі внутрішні процеси. Інші варіанти - корінь женьшеню, елеутерокок (їх приймати потрібно вранці).
Дізнайтеся також, яким має бути правильне харчування школяра.