RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Наскільки шкідливо робити гелевий манікюр і чи правда, що лампи для нігтів викликають рак

Манікюр із гель-лаком сьогодні є абсолютним фаворитом у жінок. Він довго тримається, а при дотриманні техніки виконання – не сколюється і не відшаровується. Але у 2023 році вчені в журналі Nature розповіли, що ультрафіолетові (УФ) лампи для нігтів можуть провокувати рак.

Читайте також: Чому шаруються нігті і як вирішити цю проблему: поради експертів.

Фото: Getty Images

Дослідники стверджували, що УФ-випромінення сушарок пошкоджує ДНК клітин, потенційно збільшуючи ризик розвитку раку шкіри. Раніше виходили й інші наукові роботи, які припускали, що регулярне використання УФ-ламп для манікюру гелю нігтів може прискорити старіння і нашкодити шкірі рук.

У коментарі виданню New York Times дерматологиня Кріс Адіган зазначила, що поки недостатньо даних, щоб із впевненістю називати гелевий манікюр небезпечним. Вона пояснила, що дослідження проводили на клітинах людей і мишей у чашці Петрі, а вони вразливіші до пошкоджень у порівнянні з клітинами на руках у людини. У нас є товстий зовнішній шар шкіри та мертві клітини, які захищають від шкідливого впливу навколишнього середовища.

Поки що жодне велике дослідження не виявило, що люди, які роблять гелевий манікюр, мають більше шансів захворіти на рак шкіри, ніж інші. Тим не менш, з'являється все більше даних про те, що випромінювання ультрафіолетових ламп для нігтів може бути потенційно небезпечним. Дерматологиня каже, що певні заходи безпеки не завадять.

Читайте також: Топ-6 грубих помилок у домашньому манікюрі, які роблять нігті недоглянутими.

Однією з альтернатив гель-лаку є занурювальний манікюр, коли нігті опускають в акрилову пудру. Для занурювального манікюру зазвичай не потрібна УФ-лампа, але деякі майстри можуть додати в кінці додаткове покриття гелю, щоб манікюр тримався довше. У цьому випадку УФ-лампа буде використовуватися. В деяких салонах використовують світлодіодні лампи, але Адіган попередила, що вони теж випромінюють багато ультрафіолету.

Фото: Getty Images

Щоб мінімізувати ризики для здоров'я, доктор Адіган радить носити рукавички без пальців, які захищають руки від ультрафіолету. Сонцезахисні креми не допоможуть, оскільки вони не блокують випромінювання від ультрафіолетових ламп.

Також дерматологиня радить не обрізати кутикулу під час манікюру, оскільки вона є важливим бар'єром проти мікробів та агресивних факторів довкілля. За її словами, здебільшого в інфекціях після манікюру винне саме постсалонне зараження.

Читайте також: Що таке європейський манікюр і чим він відрізняється від звичайного.

Дерматологи рекомендують лише злегка полірувати та підпилювати нігті перед нанесенням лаку, тому що сильне полірування може зробити їх більш тонкими та ламкими. Товсті шари лаку також можуть послабити нігті.

Відвідувати слід лише ті салони, де серйозно ставляться до безпеки та гігієни. Переконайтеся, що якщо майстри використовують обладнання повторно, вони дезінфікують його в автоклавах або сухожарових шафах-стерилізаторах. Також ви можете купити свої власні інструменти та принести їх із собою.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я