Останнім часом часто можна почути страшилки про глютен - осідає на стінках кишківника і порушує його роботу, негативно впливає на мозок, може викликати цукровий діабет тощо. Тому зараз так популярні безглютенові продукти або глютен-фрі продукти. Проте чи виправдана повна відмова від глютену, розповіли експерти платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе".
Читайте також: Чи потрібно "чистити" організм від шлаків: міфи та факти про детокс.
Що таке глютен?
Глютен або клейковина - запасний білок. Він міститься в зернах злаків - пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батоном та пивом. Також глютен як загусник додають в деякі соуси, ковбасні вироби та молочні продукти. Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом.
Кому не можна їсти глютен?
Людям, які мають алергію або непереносимість глютена, вживати цей білок небезпечно. У медицині цей стан називають целіакія - це аутоімунне захворювання, коли організм людини починає виробляти антитіла, що ушкоджують клітини кишківника. Таких людей на планеті лише 1%.
Чому не можна відмовлятись від глютену всім?
Якщо у вас немає непереносимості та алергії на цей білок, не варто від нього відмовлятися. Адже виключивши глютен зі свого раціону, ви відмовляєтеся від продуктів харчування, які є цінним джерелом клітковини, вітамінів, поживних речовин, кальцію та заліза.
До того ж, глютен діє як пребіотик, позитивно впливаючи на "корисну" мікробіоту кишківника.
Читайте також: Продукт довгожителів: дієтолог розповіла про користь сала.
Чому на безглютеновій дієті почуваєшся краще?
За словами експертів, це може бути пов'язане з тим, що глютен часто додають у не надто здорові продукти, тому відмова від кетчупів, майонезів, ковбас тощо дійсно може сприяти поліпшенню вашого самопочуття.
Але пам'ятайте, що це пов'язано не з глютеном, а з відмовою вживати процесовані продукти з великою кількістю доданого цукру і консервантів.
Тож, якщо у вас немає проблем із засвоєнням цього білка, не слід "сідати" на безглютенову дієту. Харчуйтесь повноцінно та збалансовано.
- Гречка нормалізує холестерин, а пшоно усуває набряки: чим корисні каші для здоров'я.