RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Що таке глютен і чи потрібно всім переходити на безглютенову дієту

Останнім часом часто можна почути страшилки про глютен - осідає на стінках кишківника і порушує його роботу, негативно впливає на мозок, може викликати цукровий діабет тощо. Тому зараз так популярні безглютенові продукти або глютен-фрі продукти. Проте чи виправдана повна відмова від глютену, розповіли експерти платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе".

Читайте також: Чи потрібно "чистити" організм від шлаків: міфи та факти про детокс.

Фото: pexels.com

Що таке глютен?

Глютен або клейковина - запасний білок. Він міститься в зернах злаків - пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батоном та пивом. Також глютен як загусник додають в деякі соуси, ковбасні вироби та молочні продукти. Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом.

Кому не можна їсти глютен?

Людям, які мають алергію або непереносимість глютена, вживати цей білок небезпечно. У медицині цей стан називають целіакія - це аутоімунне захворювання, коли організм людини починає виробляти антитіла, що ушкоджують клітини кишківника. Таких людей на планеті лише 1%.

Чому не можна відмовлятись від глютену всім?

Якщо у вас немає непереносимості та алергії на цей білок, не варто від нього відмовлятися. Адже виключивши глютен зі свого раціону, ви відмовляєтеся від продуктів харчування, які є цінним джерелом клітковини, вітамінів, поживних речовин, кальцію та заліза.

До того ж, глютен діє як пребіотик, позитивно впливаючи на "корисну" мікробіоту кишківника.

Читайте також: Продукт довгожителів: дієтолог розповіла про користь сала.

Чому на безглютеновій дієті почуваєшся краще?

За словами експертів, це може бути пов'язане з тим, що глютен часто додають у не надто здорові продукти, тому відмова від кетчупів, майонезів, ковбас тощо дійсно може сприяти поліпшенню вашого самопочуття.

Але пам'ятайте, що це пов'язано не з глютеном, а з відмовою вживати процесовані продукти з великою кількістю доданого цукру і консервантів.

Тож, якщо у вас немає проблем із засвоєнням цього білка, не слід "сідати" на безглютенову дієту. Харчуйтесь повноцінно та збалансовано.

Фото: t.me/berezhy_sebe

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я