RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Як знизити тиск за допомогою харчування: лікар назвав найкращу дієту

Людям, які страждають на артеріальну гіпертензію (гіпертонію) важливо дотримуватись правил збалансованого раціону, щоб запобігти підвищенню кровоносного тиску. Однією з найкращих моделей харчування для контролю тиску вважається дієта DASH. Докладніше про неї на сторінці у Facebook розповів лікар-дієтолог Олег Швець.

Читайте також: Чому підвищується тиск і як знизити ризик гіпертонії: поради лікаря.

За словами фахівця, абревіатура DASH англійською мовою розшифровується як Dietary Approaches to Stop Hypertension, що в перекладі означає дієтичні підходи для запобігання гіпертензії (ДПЗГ).

Фото: facebook.com/oleg.shvets.545

Як працює дієта

DASH базується на таких продуктах: фрукти та ягоди, овочі, нежирне молоко та молочні продукти, цільнозернові продукти, риба, птиця, боби та горіхи. Рекомендується зменшити споживання солі та продуктів з її високим вмістом, їжі та напоїв з додаванням цукру та червоного м'яса.

Дієта сприятлива для здоров'я серця, оскільки вона обмежує насичені жири та продукти з трансжирами, одночасно збільшуючи споживання калію, магнію, кальцію, білка та клітковини, які, як вважається, допомагають контролювати АТ.

Вживання меншої кількості цукру (бажано менше 25 г на день), але більшої кількість білка та мононенасичених та поліненасичених жирів також йде на користь серцю.

Дослідження показують, що дієта DASH знижує артеріальний тиск у людей з високим кров’яним тиском, а також нормальним артеріальним тиском навіть без зниження споживання натрію. Це може призвести ще до більшого зниження артеріального тиску, якщо обмежити натрій до 1500 мг (еквівалент 3,75 г солі).

Читайте також: Обов'язково сядьте з прямою спиною: як правильно вимірювати артеріальний тиск.

Також дієта знижує рівень сечової кислоти в сироватці крові у людей з гіперурикемією, яка піддає їх ризику подагри, хворобливого запального стану із ураженням суглобів та внутрішніх органів. Оскільки люди з подагрою часто також мають високий кров’яний тиск та інші серцево-судинні захворювання, DASH є оптимальним для покращення всіх цих станів.

Однак у цієї дієти є своє підводне каміння. За словами дієтолога, DASH вимагає планувати своє щоденне меню на основі рекомендованих розмірів порцій продуктів та їхньої кількості на день. Людям, які не звикли до такого, можливо, потрібні конкретні вказівки щодо раціону.

Людям з непереносимістю лактози або харчовою алергією (наприклад, на горіхи) може знадобитися індивідуальний план із заміною горіхів на насіння або бобові, обмеженням порцій лактозовмісних продуктів чи вживанням молочних продуктів без лактози.

Деякі люди можуть відчувати надмірне утворення кишкового газу та здуття живота на початку дотримання такого харчування через високий вміст клітковини в рослинних продуктах (фрукти, овочі та цілісні зерна). Щоб запобігти цьому, додавайте один або два таких продукти на тиждень і дивіться за своїм самопочуттям. Щоб перехід на дієту DASH був легким, проконсультуйтеся з дієтологом.

Фото: unsplash.com

Раніше кардіолог дала пораду, що не потрібно робити при гіпертонічних кризах.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я