Артеріальна гіпертензія або гіпертонічна хвороба (гіпертонія) - підступне та небезпечне захворювання, яке потребує не лише постійного контролю артеріального тиску, а й підтримки його на оптимальному рівні. Для цього разом із медикаментозною терапією важливо дотримуватися здорового харчування, а саме – включити або навпаки виключити з раціону певні продукти. Експерти Центру громадського здоров'я МОЗ України назвали основні правила харчування при гіпертонії.
Які продукти корисні людям із підвищеним тиском
- овочі, фрукти та ягоди у достатній кількості;
- цільнозернові продукти - гречана каша, нешліфований рис, макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб тощо;
- морська риба, як джерело омега-3 жирних кислот;
- горіхи та насіння;
- бобові, нежирне м'ясо та інше.
Читайте також: Пити чи не пити: кардіолог розповіла про користь і шкоду кави для серця.
При цьому у щоденному раціоні необхідно знизити споживання солі. Допускається до 5 г солі на добу (приблизно 1 ч.л.). Також при гіпертонії важливо виключити підсолоджені цукром напої та алкоголь, кондитерські вироби, напівфабрикати, трансжири.
Для людей, які страждають на підвищений тиск, існують навіть спеціальні дієти, наприклад Середземноморська та DUSH-дієта. Обговоріть зі своїм лікарем з приводу доцільності такого харчування.
Щоб підтримувати артеріальний тиск на оптимальному рівні, важливо також скоригувати спосіб життя: включити регулярну фізичну активність і відмовитися від алкоголю та куріння.
- Раніше кардіолог дала пораду, що не потрібно робити при гіпертонічних кризах.