RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Гречана каша і не тільки: які продукти корисно вживати людям з підвищеним тиском

Артеріальна гіпертензія або гіпертонічна хвороба (гіпертонія) - підступне та небезпечне захворювання, яке потребує не лише постійного контролю артеріального тиску, а й підтримки його на оптимальному рівні. Для цього разом із медикаментозною терапією важливо дотримуватися здорового харчування, а саме – включити або навпаки виключити з раціону певні продукти. Експерти Центру громадського здоров'я МОЗ України назвали основні правила харчування при гіпертонії.

Які продукти корисні людям із підвищеним тиском

  • овочі, фрукти та ягоди у достатній кількості;
  • цільнозернові продукти - гречана каша, нешліфований рис, макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб тощо;
  • морська риба, як джерело омега-3 жирних кислот;
  • горіхи та насіння;
  • бобові, нежирне м'ясо та інше.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Пити чи не пити: кардіолог розповіла про користь і шкоду кави для серця.

При цьому у щоденному раціоні необхідно знизити споживання солі. Допускається до 5 г солі на добу (приблизно 1 ч.л.). Також при гіпертонії важливо виключити підсолоджені цукром напої та алкоголь, кондитерські вироби, напівфабрикати, трансжири.

Для людей, які страждають на підвищений тиск, існують навіть спеціальні дієти, наприклад Середземноморська та DUSH-дієта. Обговоріть зі своїм лікарем з приводу доцільності такого харчування.

Щоб підтримувати артеріальний тиск на оптимальному рівні, важливо також скоригувати спосіб життя: включити регулярну фізичну активність і відмовитися від алкоголю та куріння.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я