Огірок – один з найпопулярніших овочів, особливо у літній період. До того ж свіжі огірки дуже корисні і можуть бути частиною здорового харчування. Вони багаті вітамінами та антиоксидантами, які здатні захистити клітини нашого організму та знизити ризик хронічних захворювань. Дієтолог Ембер Соммер назвала 6 несподіваних властивостей огірків, які покращать здоров'я.
Огірок відноситься до сімейства гарбузових поряд з гарбузом, кабачком та динею. Огірки містять воду та інші поживні речовини, включаючи клітковину, вітаміни А, К та С, калій та кальцій, розповіла експерт Cleveland Clinic.
Користь огірків для здоров'я
Огірки сприяють здоров'ю кишечника, зміцнюють кістки, захищають від раку, знижують ризик серцевих захворювань, допомагають контролювати рівень цукру в крові та збільшують гідратацію.
1. Збільшує гідратацію
Щоденне споживання води має вирішальне значення для здоров'я людини. Але якщо вам важко пити воду, доповніть свій раціон свіжими огірками. Великий відсоток води у цьому овочі (96%) сприяє гідратації організму.
2. Зміцнює кістки
Огірки багаті на вітамін К, який необхідний для здоров'я кісток. Отримання достатньої кількості вітаміну К з їжею знижує ризик переломів та сприяє здоровій кістковій масі. Якщо мінеральна щільність кісткової тканини низька, це збільшує ризик розвитку остеопорозу.
Поєднання вітаміну К та кальцію в огірках забезпечує додаткові переваги для кісток. Вітамін К допомагає вашому організму засвоювати кальцій, необхідну поживну речовину для побудови та підтримки міцних кісток.
Читайте також: Містить вітамін С і антиоксиданти: чим корисна свіжа полуниця.
3. Сприяє здоров'ю кишківника
Вода в огірках природним чином сприяє травленню - вона допомагає організму розщеплювати їжу та засвоювати поживні речовини. Клітковина в огірках також забезпечує безперебійну роботу кишківника, регулюючи перистальтику, що дозволяє уникнути запорів.
Для кишківника огірки корисні не лише у свіжому, а й маринованому вигляді. "Деякі соління мають пробіотичні властивості, - каже Соммер. - При ферментації вони містять корисні бактерії, які не дають шкідливим бактеріям рости в кишківнику".
4. Допомагає контролювати рівень цукру в крові та вагу
Людям, які страждають на ожиріння (основний фактор ризику розвитку діабету 2 типу), важливо включити в свій раціон огірки. Клітковина в овочах дозволяють довше зберігати відчуття ситості.
За словами дієтолога, огірки також корисні для людей, які вже живуть з діабетом. У них низький глікемічний індекс (ГІ) – рейтингова система, яка вимірює, наскільки швидко їжа впливає на рівень цукру в крові.
"Низький показник ГІ означає, що огірки менше впливають на рівень цукру в крові, ніж інші продукти з високим ГІ, що робить їх здоровим варіантом для включення до вашого раціону", - говорить лікар.
Дослідження також показують, що антиоксиданти, які містяться в огірках, можуть допомогти сповільнити прогрес діабету та зменшити ускладнення, пов'язані з цим захворюванням.
5. Захищає від раку
Огірки містять велику кількість кукурбітацину (CuB) - рослинної сполуки, що зустрічається в природі та привертає увагу своїм впливом на ракові клітини. Нещодавній огляд досліджень підтверджує, що CuB може бути корисним у боротьбі з раком печінки, молочної залози, легень та простати. Це показує, що CuB може допомогти зупинити розвиток раку та, можливо, знищити ракові клітини.
Огіркова шкірка також допомагає у профілактиці онкологічних захворювань. Вона є гарним джерелом клітковини, яка допомагає зменшити закрепи та захищає від раку товстої кишки.
6. Поліпшує здоров'я серця
Велика кількість натрію призводить до високого артеріального тиску. Калій, який є в огірках, допомагає зменшити тиск, зменшуючи вплив натрію.
Зниження артеріального тиску – не єдиний спосіб впливу огірків на серце. Кукурбітацин в огірках захищає серце, борючись із атеросклерозом – жировими відкладеннями на стінках артерій. А клітковина допомагає знизити рівень холестерину. Дослідження навіть показали, що клітковина може зменшити ризик серцевих захворювань.
Раніше дієтолог дала рецепт корисного коктейлю, який продовжить молодість мозку.