RU  UA

Четвер, 21 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Здоров'я

Чим корисні огірки: топ-6 неочікуваних властивостей свіжих овочів

Огірок – один з найпопулярніших овочів, особливо у літній період. До того ж свіжі огірки дуже корисні і можуть бути частиною здорового харчування. Вони багаті вітамінами та антиоксидантами, які здатні захистити клітини нашого організму та знизити ризик хронічних захворювань. Дієтолог Ембер Соммер назвала 6 несподіваних властивостей огірків, які покращать здоров'я.

Огірок відноситься до сімейства гарбузових поряд з гарбузом, кабачком та динею. Огірки містять воду та інші поживні речовини, включаючи клітковину, вітаміни А, К та С, калій та кальцій, розповіла експерт Cleveland Clinic.

Користь огірків для здоров'я

Огірки сприяють здоров'ю кишечника, зміцнюють кістки, захищають від раку, знижують ризик серцевих захворювань, допомагають контролювати рівень цукру в крові та збільшують гідратацію.

Фото: pixabay.com

1. Збільшує гідратацію

Щоденне споживання води має вирішальне значення для здоров'я людини. Але якщо вам важко пити воду, доповніть свій раціон свіжими огірками. Великий відсоток води у цьому овочі (96%) сприяє гідратації організму.

2. Зміцнює кістки

Огірки багаті на вітамін К, який необхідний для здоров'я кісток. Отримання достатньої кількості вітаміну К з їжею знижує ризик переломів та сприяє здоровій кістковій масі. Якщо мінеральна щільність кісткової тканини низька, це збільшує ризик розвитку остеопорозу.

Поєднання вітаміну К та кальцію в огірках забезпечує додаткові переваги для кісток. Вітамін К допомагає вашому організму засвоювати кальцій, необхідну поживну речовину для побудови та підтримки міцних кісток.

Читайте також: Містить вітамін С і антиоксиданти: чим корисна свіжа полуниця.

3. Сприяє здоров'ю кишківника

Вода в огірках природним чином сприяє травленню - вона допомагає організму розщеплювати їжу та засвоювати поживні речовини. Клітковина в огірках також забезпечує безперебійну роботу кишківника, регулюючи перистальтику, що дозволяє уникнути запорів.

Для кишківника огірки корисні не лише у свіжому, а й маринованому вигляді. "Деякі соління мають пробіотичні властивості, - каже Соммер. - При ферментації вони містять корисні бактерії, які не дають шкідливим бактеріям рости в кишківнику".

Фото: pixabay.com

4. Допомагає контролювати рівень цукру в крові та вагу

Людям, які страждають на ожиріння (основний фактор ризику розвитку діабету 2 типу), важливо включити в свій раціон огірки. Клітковина в овочах дозволяють довше зберігати відчуття ситості.

За словами дієтолога, огірки також корисні для людей, які вже живуть з діабетом. У них низький глікемічний індекс (ГІ) – рейтингова система, яка вимірює, наскільки швидко їжа впливає на рівень цукру в крові.

"Низький показник ГІ означає, що огірки менше впливають на рівень цукру в крові, ніж інші продукти з високим ГІ, що робить їх здоровим варіантом для включення до вашого раціону", - говорить лікар.

Дослідження також показують, що антиоксиданти, які містяться в огірках, можуть допомогти сповільнити прогрес діабету та зменшити ускладнення, пов'язані з цим захворюванням.

5. Захищає від раку

Огірки містять велику кількість кукурбітацину (CuB) - рослинної сполуки, що зустрічається в природі та привертає увагу своїм впливом на ракові клітини. Нещодавній огляд досліджень підтверджує, що CuB може бути корисним у боротьбі з раком печінки, молочної залози, легень та простати. Це показує, що CuB може допомогти зупинити розвиток раку та, можливо, знищити ракові клітини.

Огіркова шкірка також допомагає у профілактиці онкологічних захворювань. Вона є гарним джерелом клітковини, яка допомагає зменшити закрепи та захищає від раку товстої кишки.

6. Поліпшує здоров'я серця

Велика кількість натрію призводить до високого артеріального тиску. Калій, який є в огірках, допомагає зменшити тиск, зменшуючи вплив натрію.

Зниження артеріального тиску – не єдиний спосіб впливу огірків на серце. Кукурбітацин в огірках захищає серце, борючись із атеросклерозом – жировими відкладеннями на стінках артерій. А клітковина допомагає знизити рівень холестерину. Дослідження навіть показали, що клітковина може зменшити ризик серцевих захворювань.

Раніше дієтолог дала рецепт корисного коктейлю, який продовжить молодість мозку.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я