RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Що робити при зневодненні через кишкову інфекцію: важливі поради, які можуть врятувати життя

Гострі кишкові інфекції можуть супроводжуватися сильним блюванням і діареєю, що швидко призводить до зневоднення організму. Це небезпечний стан, який проявляється сильною слабкістю, запамороченням, спрагою та сухістю в роті, прискореним серцебиттям, задишкою, посинінням губ та судомами.

У Центрі громадської охорони здоров'я України розповіли, як допомогти людині зі зневодненням, і в яких випадках слід викликати "швидку".

Фото: pexels.com

В першу чергу слід відновити водно-сольовий баланс організму, і однієї води для цього недостатньо. В аптеках продаються спеціальні розчини для регідратації, які необхідно завжди мати у домашній аптечці. Якщо такого засобу немає, можна зробити його самостійно: розчинити в 1 л води 0,5 ст. ложки солі та 3,5 ч. ложки цукру.

Читайте також: Як українцям на затоплених територіях захиститися від холери: рекомендації МОЗ.

Відпоювати хворого потрібно поступово, давати йому по одному ковтку кожні п'ять хвилин. Людина повинна приймати розчин для регідратації доти, доки діарея не зупиниться. Давати йому таблетки проти діареї не можна, інакше може виникнути непрохідність кишечника, а інтоксикація організму посилиться. Також не можна пити солодкі газовані напої, сік чи чай, які можуть посилити пронос.

Якщо хворий дуже слабкий, не може пересуватися, щоб самостійно дійти до туалету, слід викликати "швидку допомогу". Поки лікарі не приїдуть, продовжуйте давати розчин для регідратації. Якщо людина не може пити з чашки, давайте їй розчин із ложки або шприца без голки.

Раніше в МОЗ України розповів, скільки має їхати "швидка" на виклик.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я