RU  UA

Субота, 23 листопада
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 42.85
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Небезпека масових кишкових інфекцій: як вберегтися після підриву Каховської ГЕС

Після підриву Каховської ГЕС в Україні виник ризик спалаху гострих кишкових інфекцій, адже південний регіон України, включаючи Херсонську, Миколаївську, частину Запорізької та Дніпропетровської областей, може залишитися без чистої питної води. Центр громадського здоров'я України поділився рекомендаціями, як захиститись від захворювання, а також назвав його ознаки.

Фото: pixabay.com

Симптоми кишкової інфекції

"Токсини збудників гострих кишкових захворювань впливають не тільки на шлунково-кишковий тракт, а й на центральну нервову систему, - говориться в публікації Центру. - У більшості хворих підвищується температура тіла, порушується діяльність ШКТ, серцево-судинної системи, часто уражається печінка, селезінка та інші органи".

Так, дизентерія найчастіше проявляється проносом, а черевний тиф – високою температурою.

Негайно звернутися до лікаря слід при виникненні болю в животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла. Займатися самолікуванням кишкових інфекцій не слід, щоб швидше одужати і не наражати на небезпеку оточуючих.

Читайте також: Українцям загрожують холера та сибірка: що приховують води Каховського моря.

Як уберегтися від кишкових інфекцій

Лікарі назвали такі способи профілактики кишкових інфекцій:

  • пити лише кип'ячену воду;
  • не пити технічну воду, воду з колодязів та неглибоких свердловин;
  • вода для приготування їжі та господарських потреб має бути з перевірених джерел;
  • якщо ви не впевнені в якості води, її потрібно кип'ятити - не тільки для пиття, але і для миття фруктів, ягід, овочів, посуду;
  • молоко слід обов'язково кип'ятити;
  • для миття харчових продуктів використовувати чисту проточну воду, окріп, щітку та господарське мило;

Читайте також: Як очистити воду з будь-яких джерел у 4 етапи: МОЗ поділилося інструкцією.

  • м'ясо, рибу, овочі, сир та інші продукти нарізати на різних обробних дошках, стежити за їх чистотою;
  • стежити за терміном придатності продуктів, не їсти прострочену їжу;
  • захищати продукти харчування від мух та інших комах; знищувати мух у приміщенні;
  • мити руки з милом, особливо перед їжею або приготуванням їжі, після повернення з вулиці та використання туалету; якщо немає можливості помити руки – використовувати вологі антибактеріальні серветки та засоби для дезінфекції.

Дізнайтеся, що робити при ротавірусній інфекції, яка теж входить до числа гострих кишкових інфекцій.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я