RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Як очистити воду з будь-яких джерел у 4 етапи: МОЗ поділилося інструкцією

6 червня російські загарбники підірвали Каховську ГЕС, що призвело до затоплення частини Херсонщини та населених пунктів, розташованих поблизу. Станом на середу, 7 червня, вода продовжує прибувати. В соціальних мережах публікують фото та відео затоплених територій та будинків місцевих жителів.

Експерти із Міністерства охорони здоров’я на тлі російського теракту нагадують про небезпеку та розповідають, як перетворити забруднену воду на питну. Вони наголошують, що на дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров’я речовин, тому варто зберігати обережність та дотримуватися низки певних рекомендацій. У Telegram представники відомства пояснили, яких саме.

Фото: unsplash.com

"Хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ – можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС країною-терористом. На місцях вже працюють фахівці Центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) та відбирають проби води з водойм та криниць", - зазначають фахівці.

Для зниження ризику виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях, експерти радять дотримуватися наступних правил:

  • Пити тільки бутильовану або привізну воду.
  • Воду для приготування їжі і господарських потреб брати лише з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі наразі не є перевіреними джерелами води, як і водопровід, призначений для технічних цілей.
  • Слід кип’ятити або дезінфікувати в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Пам’ятайте: кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення.
  • Відмовитись від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації).
  • Піддавати всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання).
  • Ретельно мити руки з милом.
  • Не носити одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

Фото: t.me/mozofficial

Читайте на тему: Як знезаразити воду в умовах війни: поради лікаря.

Також спеціалісти зазначають, що у наступні 3-5 днів на Херсонщині та підтоплених районах на Запоріжжі через стрімке падіння рівня води спостерігатиметься мор риби. Збирати таку рибу і вживати (солити чи в’ялити) категорично заборонено, оскільки є ризик захворювання на ботулізм.

Фахівці додають, що в областях вже формуються запаси антибіотиків та сорбентів для лікування гострих кишкових інфекцій.

"У разі якщо ви відчуваєте болі в животі, маєте блювання, діарею, підвищену температуру тіла та інші незвичні симптоми, не вдавайтеся до самолікування – негайно звертайтеся до лікаря", - резюмують експерти.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я