RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Як знезаразити воду в умовах війни: поради лікаря

Якщо без їжі людина може пробути тривалий час (60 днів і більше), то без води – в середньому 10-14 днів. Тут все залежить від кількох факторів: температури навколишнього середовища, вологості, активності людини. Інфекціоніст Ольга Голубовська поділилася простими, але ефективними способами очищення води, які допоможуть уникнути зневоднення в умовах війни.

Експертка пояснила, що дорослій людині в середньому на день потрібно 35 мл рідини на 1 кг ваги. Однак це також залежить від маси тіла: 50 кг – 1,7 л, 60 кг – 2,1 л, 70 – 2,4 л, 80 – 2,8 л. Зневоднення може спричинити загострення серцево-судинних захворювань, послаблення імунітету. Щоб запобігти цьому, необхідно випивати в день не менше 1,5 л води. Голубовська уточнила, що йдеться не лише про питну воду, а й про рідину, яка міститься в їжі. Також важливе значення має сольовий склад.

Фото: unsplash.com

Як очистити воду в домашніх умовах?

Кип'ятіть воду. За відсутності підозри зараження бакреріальними агентами кип'ятити потрібно щонайменше 10 хвилин. Якщо є підозра на зараження – 1 годину. Кип'ячену воду слід зберігати в чистому посуді, що добре закривається. Більше доби у відкритих ємностях (пляшках) воду не слід зберігати.

Для очищення можна використовувати спеціальні таблетки-знезаражувачі (Акватабс, Аквацид, Пантоцид). У їхньому складі є активний хлор. Таблетки розчиняються за 15 хвилин і не псують смак.

Також можна використовувати розчин йоду: дві краплі 10% розчину йоду у воду об'ємом 1 літр. Пити воду можна буде за 30 хвилин. Смак буде жахливим, але ви не помрете від зневоднення і не захворієте на смертоносні захворювання після пиття забрудненої води.

Можна додати на літр води 1 чайну ложку столового оцту (або 250 г сухого вина). Пити можна через 6 годин.

Знезаразити воду можна за допомогою перекису водню (1-2 ст.л на літр). Через годину у воду потрібно додатково додати активоване вугілля (кілька таблеток).

Якщо вода забруднена хімічними речовинами, можна використовувати перетерте в порошок активоване вугілля (1 ст.л на літр).

Фото: unsplash.com

Перманганат калію (марганцівка) використовують як 0,5-1 відсоток розчину (має блідо-рожевий колір). Марганцівка відноситься до погано розчинних сполук, тому на дні ємності можуть залишитися кристали, які не розчинилися. Якщо вони потраплять на слизові оболонки рота, стравоходу, шлунка, кишечника – це призведе до сильних опіків та виразок. Отриманий розчин краще обережно процідити, не збовтуючи, залишивши на дні трохи рідини.

Шматок срібла у будь-якому вигляді (монета чи ложка) залиште у ємності з водою. Вранці така вода придатна для пиття і довго не псується.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я