RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Чим корисний квас із бузини і як приготувати смачний сезонний напій

Квас із бузини - популярний сезонний напій, який відрізняється смаковими якостями та позитивно впливає на здоров'я людини. Чим корисний квас і як приготувати освіжаючий літній напій, розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Експерт пояснила, що квас - ферментований продукт, а квашені страви та напої дуже корисні. Квас із бузини містить лактобактерії, що покращують склад мікроорганізмів нашого кишечника. А вони, у свою чергу, виробляють корисні молекули, які оздоровлюють нас та омолоджують, роблять нас адаптованішими до непростого життя з його стресами та інфекціями.

Фото: pixabay.com

Чим корисний квас із бузини

Дієтолог зазначила, що у квітах бузини є комбінація трьох біологічно активних сполук: кверцетину, кемпферолу, рутину, а також дубильних речовин та вітамін С.

  • Кверцетин має протинабрякову, спазмолітичну, антигістамінну (протиалергічну), протизапальну дію; зменшує ризик розвитку та прогресування ракових захворювань, запалення в судинній стінці, сповільнює процеси старіння, має противірусну дію.
  • Кемпферол позитивно впливає на роботу клітин печінки, зменшує ризик раку молочної залози та ревматоїдного артриту.
  • Рутин покращує властивості крові, зменшуючи злипання форменних елементів та утворення тромбів.

Читайте також: Що їсти і пити в спеку, а яких продуктів варто уникати: поради лікаря.

Загалом квіти бузини, за словами лікаря, мають легку заспокійливу, болезаспокійливу і сечогінну дію. Вони корисні при кашлі та хронічних захворюваннях нирок.

Як приготувати квас із бузини: рецепт

Інгредієнти (на банку 3 л): суцвіття бузини, цукор (200 г), лимон (1 шт.). м'ята (за бажанням).

Приготування:

Візьміть трилітрову банку та заповніть її квітами бузини, але не щільно. Лимон ретельно вимийте і наріжте кружальцями. З'єднайте його з цукром, м'ятою та чистою теплою водою (не кип'яченою). Отриманим розчином залийте суцвіття, перемішайте та накрийте марлею. Залишіть на п'ять днів.

Оксана Скиталінська також поділилася прискореним рецептом квасу з бузини. Щоб напій був готовий вже за два дні, додайте 1 чайну ложку пресованих або сухих дріжджів, попередньо розвівши їх у теплій солодкій воді. Готовий квас процідіть, розлийте по пляшках і поставте у холодильник.

Фото: pixabay.com

Дізнайтесь також, як зробити освіжаючий домашній квас із цикорієм.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я