Квас із бузини - популярний сезонний напій, який відрізняється смаковими якостями та позитивно впливає на здоров'я людини. Чим корисний квас і як приготувати освіжаючий літній напій, розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
Експерт пояснила, що квас - ферментований продукт, а квашені страви та напої дуже корисні. Квас із бузини містить лактобактерії, що покращують склад мікроорганізмів нашого кишечника. А вони, у свою чергу, виробляють корисні молекули, які оздоровлюють нас та омолоджують, роблять нас адаптованішими до непростого життя з його стресами та інфекціями.
Чим корисний квас із бузини
Дієтолог зазначила, що у квітах бузини є комбінація трьох біологічно активних сполук: кверцетину, кемпферолу, рутину, а також дубильних речовин та вітамін С.
- Кверцетин має протинабрякову, спазмолітичну, антигістамінну (протиалергічну), протизапальну дію; зменшує ризик розвитку та прогресування ракових захворювань, запалення в судинній стінці, сповільнює процеси старіння, має противірусну дію.
- Кемпферол позитивно впливає на роботу клітин печінки, зменшує ризик раку молочної залози та ревматоїдного артриту.
- Рутин покращує властивості крові, зменшуючи злипання форменних елементів та утворення тромбів.
Читайте також: Що їсти і пити в спеку, а яких продуктів варто уникати: поради лікаря.
Загалом квіти бузини, за словами лікаря, мають легку заспокійливу, болезаспокійливу і сечогінну дію. Вони корисні при кашлі та хронічних захворюваннях нирок.
Як приготувати квас із бузини: рецепт
Інгредієнти (на банку 3 л): суцвіття бузини, цукор (200 г), лимон (1 шт.). м'ята (за бажанням).
Приготування:
Візьміть трилітрову банку та заповніть її квітами бузини, але не щільно. Лимон ретельно вимийте і наріжте кружальцями. З'єднайте його з цукром, м'ятою та чистою теплою водою (не кип'яченою). Отриманим розчином залийте суцвіття, перемішайте та накрийте марлею. Залишіть на п'ять днів.
Оксана Скиталінська також поділилася прискореним рецептом квасу з бузини. Щоб напій був готовий вже за два дні, додайте 1 чайну ложку пресованих або сухих дріжджів, попередньо розвівши їх у теплій солодкій воді. Готовий квас процідіть, розлийте по пляшках і поставте у холодильник.
Дізнайтесь також, як зробити освіжаючий домашній квас із цикорієм.
Цікаві новини для вас:
- Як заварювати каву, щоб отримати максимум користі: порада дієтолога.
- Клітковина і білки: дієтолог назвала продукти, які краще їсти на сніданок.
- Дуже поживна та корисна: дієтолог порадила крупу для здоров'я серця та судин.