RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Що їсти та пити в спеку, а яких продуктів варто уникати: поради лікаря

Україну наприкінці червня накрила аномальна спека. Стовпчики термометрів у більшості регіонів країни підібралися до позначки +30 градусів, і з кожним днем ця цифра продовжує зростати. Висока температура повітря – це стрес для організму і, як на будь-який стрес, організм реагує по-різному. Щоб легко переносити спеку, потрібно відрегулювати раціон харчування. Дієтолог Оксана Скиталінська назвала продукти, які варто додати у своє літнє меню та розповіла, від якої їжі варто відмовитися.

Що їсти та пити в спеку

Щоб уникнути зневоднення організму, у спеку потрібно багато пити, але не все підряд, зазначає лікар на сторінці у Facebook. Це може бути проста вода, вода з нарізаним огірком, листям м'яти та базиліка, розім'ятими ягодами, яблучним та бальзамічним оцтом, лимонним соком, зелений чай.

Фото: pixabay.com

Режим харчування

Основний прийом їжі краще перенести на час, коли немає спеки: ранок та вечір. В обід можна випити кефір, йогурт, айран, з'їсти легкотравні страви.

Що їсти в спеку

1. Страви, які легко засвоюються і не потребують великої кількості ферментів:

  • овочеві та ягідні пюре;
  • овочеві супи (окрошка на кефірі та квасі, холодний борщ ("польський борщ");
  • гаспачо або гаспачоборщ (коли до гаспачо додають пюре з сирого буряка та моркви).

2. Білкові страви

  • яйця нам'яко, яйця-скрамбл, ніжні омлети;
  • парові тефтелі з нежирного м'яса птиці та риби;
  • кисломолочний сир;
  • сочевиця (пюре, паштет).

3. Ферментовані страви та напої

  • квашена капуста;
  • малосольні огірки;
  • домашній квас із різних ягід, квітів (наприклад, бузини);
  • кисломолочні продукти.

Фото: pixabay.com

Що не можна їсти та пити в спеку

Жирну та смажену їжу, салямі, піцу. Така їжа вимагає великої кількості ресурсів організму - ферментів, якісної жовчі, лізоциму (фермента, який руйнує шкідливі бактерії), та високої активності кишечних бактерій, а в спеку цих ресурсів не вистачає. Крім того, через підвищену проникність кишечного епітелію, токсичні продукти, які є проміжними при перетравлюванні такої їжі, потрапляють у кровоток, перевантажуючи печінку, яка мусить це все знешкодити і потрапляють у мозок і погіршують його роботу.

Солодощі. Навіть солодке морозиво, якщо його споживати щодня - не вихід, бо велика кількість глюкози потрапляє у кров, погіршує її властивості (кров стає більш "липкою", що підвищує ризик утворення тромбів). Потрапляючи ж печінку, цукор перетворюється на жир і погіршує роботу печінки. Звісно, від кульки морозива, якщо дуже хочеться, не обов’язково відмовлятися, але краще зробити лід із ягідного пюре, до якого можна додати збитих вершків.

Алкоголь. Будь-який алкоголь токсично діє і на мозок, і на печінку. У спеку краще зробити безалкогольне мохіто.

Фото: pixabay.com

Приклад денного меню:

Сніданок: омлет зі шпинатом (свіжий шпинат покласти зверху на готовий омлет і накрити кришкою за 1-2 хв до подачі на стіл). Салат із сирої моркви з ложкою йогурту. Суміш ягід. Кава за бажанням або зелений чай.

Перекус: склянка айрану із зеленню. Темні ягоди.

Обід: гаспачоборщ із сухариком.

Вечеря: риба біла парова із запеченими помідорами, перцем та зеленню. Жменька чорної смородини.

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я