Україну наприкінці червня накрила аномальна спека. Стовпчики термометрів у більшості регіонів країни підібралися до позначки +30 градусів, і з кожним днем ця цифра продовжує зростати. Висока температура повітря – це стрес для організму і, як на будь-який стрес, організм реагує по-різному. Щоб легко переносити спеку, потрібно відрегулювати раціон харчування. Дієтолог Оксана Скиталінська назвала продукти, які варто додати у своє літнє меню та розповіла, від якої їжі варто відмовитися.
Що їсти та пити в спеку
Щоб уникнути зневоднення організму, у спеку потрібно багато пити, але не все підряд, зазначає лікар на сторінці у Facebook. Це може бути проста вода, вода з нарізаним огірком, листям м'яти та базиліка, розім'ятими ягодами, яблучним та бальзамічним оцтом, лимонним соком, зелений чай.
Режим харчування
Основний прийом їжі краще перенести на час, коли немає спеки: ранок та вечір. В обід можна випити кефір, йогурт, айран, з'їсти легкотравні страви.
Що їсти в спеку
1. Страви, які легко засвоюються і не потребують великої кількості ферментів:
- овочеві та ягідні пюре;
- овочеві супи (окрошка на кефірі та квасі, холодний борщ ("польський борщ");
- гаспачо або гаспачоборщ (коли до гаспачо додають пюре з сирого буряка та моркви).
2. Білкові страви
- яйця нам'яко, яйця-скрамбл, ніжні омлети;
- парові тефтелі з нежирного м'яса птиці та риби;
- кисломолочний сир;
- сочевиця (пюре, паштет).
3. Ферментовані страви та напої
- квашена капуста;
- малосольні огірки;
- домашній квас із різних ягід, квітів (наприклад, бузини);
- кисломолочні продукти.
Що не можна їсти та пити в спеку
Жирну та смажену їжу, салямі, піцу. Така їжа вимагає великої кількості ресурсів організму - ферментів, якісної жовчі, лізоциму (фермента, який руйнує шкідливі бактерії), та високої активності кишечних бактерій, а в спеку цих ресурсів не вистачає. Крім того, через підвищену проникність кишечного епітелію, токсичні продукти, які є проміжними при перетравлюванні такої їжі, потрапляють у кровоток, перевантажуючи печінку, яка мусить це все знешкодити і потрапляють у мозок і погіршують його роботу.
Солодощі. Навіть солодке морозиво, якщо його споживати щодня - не вихід, бо велика кількість глюкози потрапляє у кров, погіршує її властивості (кров стає більш "липкою", що підвищує ризик утворення тромбів). Потрапляючи ж печінку, цукор перетворюється на жир і погіршує роботу печінки. Звісно, від кульки морозива, якщо дуже хочеться, не обов’язково відмовлятися, але краще зробити лід із ягідного пюре, до якого можна додати збитих вершків.
Алкоголь. Будь-який алкоголь токсично діє і на мозок, і на печінку. У спеку краще зробити безалкогольне мохіто.
Приклад денного меню:
Сніданок: омлет зі шпинатом (свіжий шпинат покласти зверху на готовий омлет і накрити кришкою за 1-2 хв до подачі на стіл). Салат із сирої моркви з ложкою йогурту. Суміш ягід. Кава за бажанням або зелений чай.
Перекус: склянка айрану із зеленню. Темні ягоди.
Обід: гаспачоборщ із сухариком.
Вечеря: риба біла парова із запеченими помідорами, перцем та зеленню. Жменька чорної смородини.
- Читайте також, як у спеку захиститися від перегріву та теплового удару. МОЗ поділилося простими правилами.
- Дізнайтеся, як допомогти серцю в спеку. Кардіолог дала 5 важливих рекомендацій.